Batticaloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batticaloa
LandSri Lankas flagg Sri Lanka
Befolkning95 489 (2011)
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.batticaloa.dist.gov.lk
Kart
Batticaloa
7°43′00″N 81°42′00″Ø

Batticaloa (tamilsk: மட்டக்களப்பு, singalesisk: මඩකලපුව) er hovedstad i distriktet av samme navn øst på Sri Lanka og ligger ved Bengalbukten.

Historie[rediger | rediger kilde]

De tidligste historiske kunstartefakter fra stedet er en Dagaba og Chatra fra Ruhuna-kongeriket under kong Kavantissa (1. århundre f.Kr.), som er blitt funnet i den hollandske festning fra 1600-tallet som ble bygget der. Det er gjort mange arkeologiske funn i områder: Viktige funnsteder er Lankavihara, Roththa (Roththai[1])-tempelet, Kinnaragala, Rahathgala (Shanthamalai), Veheragalkanda (Pulukunai), Eluvamulla (Pullumuilai) og Taaththon Kovil[2].

Festningen Batticaloa ble bygd i 1628 av portugisere, og var den første som hollenderne klarte å innta (18. mai 1638). Den er av de mest pittoreske av de små hollandske festningene på øya, ligger på en øy, og er forsatt i godt hold. Nær Batticaloa hadde portugiserne en ganske liten festning ved Tanavare. Den buddhistiske Dagaba fra første århundre e.Kr. befinner seg inne i den hollandske festningen.

Batticaloa ble senere videreutviklet av britene; de bygde opp handels- og servicenæringen her. På 1900-tallet ble byen et viktig administrasjonssentrum i det østlige Sri Lanka.

Jordskjelvet og tsunamien i Indiahavet 2004 rammet byen og området hardt. En bølge på fem meter skyllet over den lave kusten og kostet tusenvis av mennesker livet i området.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen ved østkysten av Sri Lanka har mange strender om mange små havner. Den er kjent for en enestående fiskeart, kalt «syngende fisker» ettersom de gir fra seg en melodi. Batticaloa har et ekstensivt jordbruk, og betydelig fiske- og melkeindustri, og mye kunsthåndverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sri Llanka Ortsname Website
  2. ^ D. Somasiri, Report of the Dept. of Archeology, Sri Lanka, 1982

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]