Trefase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En spennigssykel for et trefase-system, fra 0° til 360° (2π radianer) på tidsaksen. Linjene viser variasjonen i spenning (eller strøm) over tid. Med utgangspunkt i fase 1 (rød), ser man at fase 2 (grønn) er forskjøvet med 120°, mens fase 3 (blå) er forskjøvet ytterligere 120°.

Trefase er et system for overføring av elektrisk energi. Systemet har minst tre ledere som leder vekselstrøm som er faseforskøvet i forhold til hverandre. Tre-fasesystemet kan kobles som stjernekobling eller delta-kobling. For stjernekobling henter man ut spenning over en fase, typisk 230V, mens man ved en delta-kobling henter ut spenning mellom to faser, typisk 400V. Fasene vil være forskjøyvet 120° (=360°/3) i forhold tilhverandre.

Med et perfekt balansert trefasesystem (eksakt 120° mellom fasene) er den instantane spenningen i en vilkårlig fase eksakt lik i størrelse, men motsatt retning som summen av de andre to fasene. Det betyr at returbanen for strømmen i en fase er de to andre fasene. Dermed er summen av strøm i de tre lederne alltid null og strømmen i hver leder er lik (og motsatt retning) av summen av strømmen av de andre to fasene. Dermed er hver leder en returbane for de andre to lederne.

Mens et enfase vekselstrømskrets trenger to ledere (ut og retur), kan et trefasesystem overføre tre ganger så stor effekt, med bare en ekstra leder. Det er 50% økte kostnader, men 200% økt overføring.

Koblinger[rediger | rediger kilde]

De grundleggende tre-faskoplingene. Ved D-kobling er kun hovedspenning tilgjengelig.

Det er to hovedkoblinger som brukes i tre-fasesystemer; Y-kobling og D-kobling.

Y-kobling[rediger | rediger kilde]

Her kobles tre av lederene mot et felles null-potensial (jord).

Y-kobling kalles også stjernekobling.

D-koppling[rediger | rediger kilde]

Ved D-kobling kobles systemet sammen som på bildet. Det er da kun mulig å hente ut spenning mellom to faser. Den fordel med D-kobling er at man ikke behøver en ekstra null-leder.

D-kobling kalles også triangelkobling eller deltakobling (Δ-kobling).