Trefase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En spennigssykel for et trefase-system, fra 0° til 360° (2π radianer) på tidsaksen. Linjene viser variasjonen i spenning (eller strøm) over tid. Med utgangspunkt i fase 1 (rød), ser man at fase 2 (grønn) er forskjøvet med 120°, mens fase 3 (blå) er forskjøvet ytterligere 120°.

Trefase er et vekselstrømsystem for overføring av elektrisk energi. Systemet har tre faseledere og i TN-nett en nulleder. Fasespenningene er forskjøvet 120° (=360°/3) i forhold til hverandre. Tre-fasesystemet kan i forbruker-enden kobles som énfase, stjernekobling eller trekant-kobling. En fase er spenningspotensialet mellom to faseledere, og énfase kan hentes ut mellom to faseledere (IT-nett og TN-nett) eller mellom faseleder og nulleder (TN-nett).

Med et perfekt balansert trefasesystem (eksakt 120° mellom fasene) er den momentane spenningen i en vilkårlig fase eksakt lik i størrelse, men motsatt retning som summen av de andre to fasene. Det betyr at returbanen for strømmen i en faseleder er de to andre faselederne. Dermed er summen av strøm i de tre faselederne alltid null og strømmen i hver faseleder er lik (og motsatt retning) av summen av strømmen av de andre to faselederne. Dermed er hver faseleder en returbane for de andre to faselederne.

Mens en énfaset vekselstrømskrets trenger to ledere, kan et trefasesystem overføre 1,73 (kvadratroten av 3) ganger så stor effekt, med én ekstra leder.

Koblinger[rediger | rediger kilde]

De grunnleggende tre-faskoplingene. Ved trekant-kobling er kun fasespenning tilgjengelig.

Det er to hovedkoblinger som brukes i trefasesystemer; Stjerne-kobling og trekant-kobling.

Stjerne-kobling[rediger | rediger kilde]

Her kobles tre av lederne mot et felles null-punkt. I TN-nett kan denne felleslederen få relativt kraftige strømmer hvis det er skjev eller ukompensert induktiv last på kursen, men spenningen mellom null-lederen og de enkelte fasene vil være fasespenningen delt på kvadratroten av 3 (f.eks. fasespenning 400V, fase til nulleder = 230V). Elektromotorer er normalt ikke koblet med nulleder, slik at stjernekobling av disse kan brukes både i IT-nett og TN-nett.

Trekant-kobling[rediger | rediger kilde]

Ved trekant-kobling kobles systemet sammen uten et felles null-punkt. Trekant-kobling kalles også triangelkobling eller deltakobling (Δ-kobling).