Elektrisk energi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elektrisk energi er energi hentet fra elektrisk potensiell energi eller kinetisk energi. Når den brukes løst, refererer elektrisk energi til energi som er konvertert fra elektrisk potensiell energi. Denne energien tilføres ved kombinasjonen av elektrisk strøm og elektrisk potensial som leveres av en elektrisk krets (f.eks. av et strømforsyning). På det tidspunktet at denne elektriske potensielle energien har blitt omgjort til en annen type energi, opphører den å være elektrisk potensiell energi. Dermed er all elektrisk energi potensiell energi før den leveres til sluttbruk. Når den er konvertert fra potensiell energi, kan elektrisk energi alltid kalles en annen type energi (varme, lys, bevegelse, etc.).

Elektrisk energi selges vanligvis som kilowattimer (1 kW·h = 3.6 MJ) som er produktet av kraften i kilowatt multiplisert med tid i timer. Strømselskaper måler energi ved hjelp av en strømmåler, som holder en løpende sum av den elektriske energien som leveres til en kunde.

Elektrisitetsproduksjon[rediger | rediger kilde]

Elektrisitetsproduksjon er prosessen med å generere elektrisk energi fra andre former for energi.

Det grunnleggende prinsippet for strømproduksjon ble oppdaget i løpet av 1820- og tidlig 1830-tallet av den britiske forskeren Michael Faraday. Hans grunnleggende metode brukes fremdeles i dag: elektrisk strøm genereres ved bevegelse av en trådløkke, eller kobberskive mellom polene til en magnet.[1]

For strømselskaper er det det første trinnet i levering av strøm til forbrukerne. De andre prosessene, overføring av elektrisitet, distribusjon og lagring og gjenvinning av elektrisk energi ved hjelp av pumpelagringsmetoder, utføres normalt av elkraftindustrien.[trenger referanse]

Elektrisitet genereres oftest ved et kraftverk av elektromekaniske generatorer, hovedsakelig drevet av varmemotorer som drives av kjemisk forbrenning eller kjernefysisk fisjon, men også av andre måter som den kinetiske energien til rennende vann og vind. Det er mange andre teknologier som kan brukes til å generere elektrisitet som solceller og geotermisk kraft.

See også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Michael Faraday House». The Institution of Engineering & Technology. Besøkt 08.11.2015.