Tråstad skanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tråstad skanse
LandNorge
StedKongsvinger
Kart
Kart
Tråstad skanse
60°11′35″N 12°01′23″Ø

«Gud signe vort dyre Fædreland», patriotisk postkort utgitt til hundreårsjubileet for Norges Grunnlov i 1914. Kortet har foruten sitatet fra Elias Blix' salme en tegning av «Seiersbudet ved Traastadsund 1814». Tråstad sund var det gamle ferjeleiet over Glomma (Glommakneet) i Kongsvinger, hvis bevoktning var den direkte foranledningen til at Tråstad skanse ble bygd.

Tråstad skanse, tidligere Vingersund skanse, er en del av de gamle festningsanleggene ved Kongsvinger i Innlandet, anlagt på 1600-tallet til forsvar mot Sverige.

De første festningsanleggene ble anlagt ved bredden av Glomma. Tråstad skanse ble bygget i 1658 på vestsiden av Glomma ved gården Tråstad. Skansen var viktig for å sikre fergestedet over Glomma.

På begynnelsen av 1900-tallet startet moderniseringen av det norske forsvaret. Glomma-linjen ble et nytt begrep, en festningslinje fra Halden i sør til Elverum i nord. Tråstad skanse inngikk som en liten del av dette forsvarsverket.

I september 1939 ble det gjort funn som førte til arkeologiske utgravninger ved skansen. Krigsskolen hadde øvelse på Tråstad Nordre, og under graving av en skyttergrav ble det like ved Tråstad skanse funnet en samling gjenstander av bronse og jern og noen få perler. Disse stammer utvilsomt fra en kvinnegrav fra vikingtiden.