Toy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svensk reklame for Toy med Alice Babs

Toy var et svensk tyggegummimerke som ble lansert i Norge i 1934. Det var veldig populært i Norge fra 1960- til 80-årene. I store deler av Finnmark bruker man fortsatt Toy som ordet for tyggegummi.

Merket slo igjennom med ett av tidenes kanskje mest kjente slagord i Norge: «Ta det rolig, tygg Toy.»

Produksjonen av Toy ble stanset i 1998. Dermed «døde» ett av Norges mest kjente varemerker. Dette har i ettertid blitt brukt som kroneksempelet på hvordan et markedsledende produkt kan gå fra toppen til bunnen i løpet av et par år. I Toys tilfelle fulgte man ikke strukturendringene i markedet. Toys dødsstøt var inntreden av sukkerfri tyggegummi. Daværende eier Freia mente at sukkerfri tyggegummi ikke kom til å bli noe stort, men sverget til sukker i Toy-resepten for å kunne ha best mulig smak. Dette viste seg å være en grov feilvurdering. I dag er nesten all tyggegummi på markedet sukkerfri.

I forbindelse med Toys 70-årsjubileum i 2005 lanserte nåværende eier Leaf en sukkerfri variant. Re-lanseringen ble en suksess, men var bare et begrenset opplag. I 2009 lanserte også Leaf en ny sukkerfri tyggegummi under merkenavnet Läkerol, hvor de også bruker Toy-merket på pakken og sa at dette var "original flavor" av Toy.