Daniel Burnham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel H. Burnham

Daniel Hudson Burnham (født 4. september 1846 i Henderson i New York i USA, død 1. juni 1912 i Heidelberg i Tyskland) var en amerikansk arkitekt og byplanlegger. Han virket for det meste i Chicago og er særlig kjent for sine skyskrapere.

Han og hans arkitektfirma, Burnham and Root, tegnet en av de første amerikanske skyskrapere: Frimurertempelbygningen i Chicago. Blant hans mest berømte bygninger var Flatiron Building i New York City og Union Station i Washington D.C.

Som byplanlegger planla han hvordan den raskt voksende Chicago skulle utvikle seg, og han var også med på å utforme byer som Cleveland, San Francisco og Washington D.C.

Hans plan for Manila ble bare satt ut i livet i de aller nederste bydeler, langs Dewey Boulevard (nå: Roxas Boulevard). Han tegnet også flere bygninger i Manila.

Han planla dessuten den filippinske fjellbyen Baguio City, som ble de amerikanske koloniherrers tilholdssted når sommervarmen i Manila ble for trykkende. Planen ble tildels virkeliggjort. Burnham Park i byen er oppkalt etter ham.

Noen prosjekter[rediger | rediger kilde]

  • Flatiron Building, New York City, New York, USA, 1902
  • Reliance Building, Chicago, Illinois, USA, 1890-94

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]