Torvald Fiskå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torvald Fiskå
Detalj av minnestøtten over Torvald Fiskå
Født3. nov. 1899Rediger på Wikidata
Strand
Død23. jan. 1944Rediger på Wikidata (44 år)
Natzweiler-Struthof
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKrigsmedaljen

Torvald Fiskå (født 3. november 1899 i Strand, død 23. januar 1944 i Natzweiler) var en norsk offiser og motstandsmann under andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fiskå vokste opp på Fiskå i Strand i Rogaland. Foreldre var Taletta Gjerde og Johan Fiskå. Etter konfirmasjonen gikk han en vinter på framhaldsskole i Strand, deretter en vinter på Utgarden fylkesskole, og til sist underoffisersskolen i Kristiansand. I 1931 ble han gift med Johanna Grødem fra Strand. Sammen hadde de fire barn.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ved krigsutbruddet i 1940 var han bonde, men også vernepliktig løytnant. Han deltok på norsk side i kampene ved i Gloppedalen og Dirdal, som sjef for en bombekasteravdeling. Da kampene var over satt han fanget i omtrent to uker. Vel hjemme igjen fikk han arbeid på Stålverket på Jørpeland.

Med sin offisersutdanning var han en naturlig medarbeider når de lokale motstandsgruppene skulle organiseres i Distrikt 19 (Strand) i Milorg. Han var tidlig interessert i å få tak i de militære mannskapsrullene for Strand og Ryfylke, som var lagret i Somaleiren i Sandnes. En lokal kontakt i Stavanger gjennomførte et innbrudd og sikret seg mannskapsrullene. Med utgangspunkt i disse kunne Fiskå sette opp en militær plan for styrker som ville være mulig å mobilisere i Strand.

Fiskå fikk hjelp av Harald Brekke, som gjennomførte arbeidet med å etablere lister for området rundt Jørpeland. Håkon Barkve i Bjørheimsbygd satte opp lister for midtre Strand, mens Torvald Alsvik hadde oppgaven for nordre Strand. Organiseringen var satt opp troppevis, med utvalgte skarpskyttere. Fagfolk var ført opp, slik at en visste hvem som kunne gjennomføre elektrikerarbeid, sprengning, sjåføroppgaver osv. Sammen med annen type etterretningsinformasjon inngikk mannskapslistene i en større rapport som ble smuglet ut til styresmaktene i London høsten 1942.

Konsentrasjonsleir[rediger | rediger kilde]

I løpet av høsten 1942 ble en rekke av deltakerne i Milorg i Strand arrestert av Gestapo. Fiskå ble arrestert 29. november 1942. Han satt fengslet i Stavanger og på Grini før han ble sendt i tysk konsentrasjonsleir. Han døde i Natzweiler 23. januar 1944.

Fiskå ble i 1945 post mortem tildelt Krigsmedaljen. En minnestøtte over ham er reist på Fiskå, avduket 6. juni 1948.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arne Ording, Gudrun Johnson Høibo, Johan Garder, red. (1949). Våre falne 1939-1945. 1. Oslo: Den norske stat. 
  • Per Asbjørn Holst (2009). Strand under krigen. Motstand, Milorg og det daglige liv 1940-1945. Stavanger: Forlag Per A. Holst. ISBN 82-91947-53-8.