Hopp til innhold

Dirdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirdal
Dirdal sett fra vest med Høgsfjorden i forgrunnen.
Foto: Rune Sattler
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.10 meter
Kart
Dirdal
58°50′00″N 6°11′00″Ø

Dirdal begynner i enden av Høgsfjorden og strekker seg oppover mot Gilja og videre mot Byrkjedal. Navnet Dirdal tror man kommer fra et gammelnorsk navn «Digrdal» eller stor dal. Fjellsidene er delvis bratte og høye og strekker seg på sørvestsiden opp mot Vådlandsknuten (811 moh.). Dirdal og bygdene innenfor utgjør den indre del av Gjesdal kommune og var tidligere en del av Forsand kommune.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fra eldre tider er det drevet tradisjonelt jordbruk, men det er også vokst frem industri og andre foretak. Nede ved sjøen ligger Norsk Stein Dirdal med steinknuseverk og utskipningshavn med sjødybde som muliggjør lasting og lossing av større båter. Ved sjøen ligger også Ewos Innovation som driver med forskning på fiskefor.

Gilja, seks kilometer lenger opp i dalen, ligger Gilje Tre, en av Norges største vindusfabrikker, lysstøperiet til Byrkjedalstunet og dalførets eneste dagligvarebutikk. I dalføret ligger flere småkraftverk.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 45 tar av fra E39 litt sør for Ålgård og går gjennom Oltedal til Dirdal. Fra Gilja går det en vei gjennom en fire kilometer lang tunnel til Frafjord. 4 km lenger opp, gjennom Giljajuvet, ligger Byrkjedal, hvor veien deler seg og går til Vikeså ved E39 over Gloppedal. En annen vei går over til Maudal, mens fylkesvei 45 fortsetter opp Hunnedalen og over til Sirdal og Setesdal.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kirken i Dirdal ligger ca. 1 kilometer fra sjøen. Like ved kirken ligger også Dirdal bedehus. Det er også bedehus på Gilja.