Dirdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dirdal sett fra vest med Høgsfjorden i forgrunnen.

Dirdal begynner i enden av Høgsfjorden og strekker seg oppover mot Gilja og videre mot Byrkjedal. Navnet Dirdal tror man kommer fra et gammelnorsk navn «Digrdal» eller stor dal. Fjellsidene er delvis bratte og høye og strekker seg på sørvestsiden opp mot Vådlandsknuten (811 moh.). Dirdal og bygdene innenfor utgjør den indre del av Gjesdal kommune og var tidligere en del av Forsand kommune.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fra eldre tider er det drevet tradisjonelt jordbruk, men det er også vokst frem industri og andre foretak. Nede ved sjøen finner vi NorStone sitt store steinknuseverk med utskipningshavn. På grunn av den store sjødybden kan store båter ligge ved kai og laste her.

Nede ved sjøen finner man også Ewos Innovation som driver med forskning på fiskefor. 6 km lenger opp i dalen, på Gilja finner man Gilje Tre. Det er en av Norges største vindusfabrikker. På Gilja ligger også lysstøperiet til Byrkjedalstunet.

I dalføret finner man og flere småkraftverk som driftige grunneiere har fått bygget. På Gilja ligger også dalførets eneste dagligvarebutikk.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 45 tar av fra E39 litt sør for Ålgård og går gjennom Oltedal til Dirdal. Fra Gilja går det en vei gjennom en fire kilometer lang tunnel til Frafjord. 4 km lenger opp, gjennom Giljajuvet, ligger Byrkjedal, hvor veien deler seg og går til Vikeså ved E39 over Gloppedal. En annen vei går over til Maudal, mens fylkesvei 45 fortsetter opp Hunnedalen og over til Sirdal og Setesdal.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kirken i Dirdal ligger ca. 1 kilometer fra sjøen. Like ved kirken ligger også Dirdal bedehus. Det er også bedehus på Gilja.

Koordinater: 58°49′48″N 6°11′24″Ø