Torget (Brønnøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torget på kartet

Torget er ei øy sørvest i Brønnøy kommune i Nordland. Øya er en del av en kommune som driver mye med fiske. Torget ligger omtrent 16 km unna sentrum og øya er forbundet med fastlandet med Brønnøysundbrua. Den har et areal på 16,4 km² og 778 innbyggere (2001). På øya ligger den kjente fjellformasjonen Torghatten.

Torghatten er et populært turistmål hvor det i gjennomsnitt er omtrent 100 000 besøkende hvert år. Opp under Torghatten finnes en campingplass hvor turister kan leie hytter eller leie plass til campingvogner. Det finnes også en liten badeplass og en liten restaurant rett ved vannet. Tidligere var det en restaurant lengre unna badeplassen som ble hardt skadet i en storm. Mange turister fra blant annet Norge og Tyskland kommer til Torget.

Rett utenfor Torget er det mange små og store øyer og vær som man kan se fra Torghatthullet, blant annet Torværet og langt i det fjerne Sandværet. Mange av øyene eies privat og det er hus på noen få av øyene.

På Torget har det bodd folk i flere hundre år og derfor har det vært skole der. Det var en liten skole på 70-tallet som for mange år siden er lagt ned. Etter den ble lagt ned åpnet en ny og større skole, grendeskolen, som i dag bare brukes som grendehus og leies ut til fester og lignende.

For å komme seg fra sentrum og til Torget må man kjøre over en bro. Fra broen kan du se både de syv søstre og Torghatten.

Torget og Brønnøysund var et sted hvor flere tyske soldater kom under 2. Verdenskrig. Flere av de tyske soldatene bodde i værene rett utenfor Torget og på Torget under krigen.

Torghatten-ulykken var en flyulykke som inntraff den 6. mai 1988 da et norsk Widerøe-fly av typen Dash 7 (reg. LN-WFN) styrtet i Torghatten ved Brønnøysund under innflyving til Brønnøysund lufthavn, Brønnøy. Alle 36 ombord mistet livet, noe som gjør det til den dødligste ulykken med et Dash 7-fly.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]