Torger Reve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torger Reve
Født31. mars 1949Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, professor Rediger på Wikidata
Utdannet vedKellogg School of Management
Gustavus Adolphus College
Norges handelshøyskole
NasjonalitetNorge

Torger Reve (født 31. mars 1949) er professor emeritus i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI, der han var rektor fra 1997 til 2005, og der han blant annet ledet skolens samlokalisering og flytting til Nydalen. Han var professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen fra 1984-1997, og administrerende direktør ved Stiftelsen for Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF) fra 1995 – 1997. Han var styreleder i NRK fra 2000-2001.

«Et kunnskapsbasert Norge»[rediger | rediger kilde]

Ved BI ledet han forskningsprosjektet «Et kunnskapsbasert Norge». Prosjektet var det tredje i rekken av verdiskapningsprosjekter han ledet. De to foregående var «Et konkurransedyktig Norge» (1990) og «Et verdiskapende Norge» (2000).

Sentralt i prosjektet står studiet av såkalte Global Knowledge Hubs. Dette konseptet viser sammenkoplingen av et innovativt forsknings- og utviklingsmiljø med et kompetent kapital- og kommersialiseringsmiljø, som igjen skaper en kunnskapsallmenning som tiltrekker seg multinasjonale bedrifter og alle former for spesialiserte tjenestebedrifter. Et internasjonalt kjent eksempel på global knowledge hubs er Silicon Valley. Grunnsteinen Global Knowledge Hubs bygger på er klyngeteori. De mest nevneverdige utviklere av denne teorien er Michael Porter og Paul Krugman. Norges Handelshøyskole i Bergen og Menon Business Economics medvirket i prosjekt. Andre bidragsytere var blant annet Abelia, Næringsdepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Olje- og energidepartementet og Rederiforbundet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Kåre Willoch 
Styreleder i NRK
Etterfølger:
 Anne Carine Tanum