Silicon Valley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Apples hovedkontor i Cupertino i Silicon Valley.

Silicon Valley (norsk: Silisiumdalen) er den sørlige delen av San Francisco Bay Area i den amerikanske delstaten California. Navnet viste opprinnelig til regionens mange produsenter av mikrobrikker og integrerte kretser, der silisium er en viktig bestanddel. Etterhvert utviklet navnet seg til å vise til alle de høyteknologiske bedriftene i området, og til et metonym for høyteknologisektoren generelt.

Området er i stor grad overlappende med den geografiske Santa Clara-dalen, selv om også enkelte steder som ligger noe utenfor Santa Clara-dalen (som for eksempel Palo Alto og Fremont) regnes med til Silicon Valley.

Silicon Valley-området var opprinnelig befolket av indianere av Ohlone-stammen. På 1700-tallet kom spanjoler fra Mexico og i 1849 ankom en rekke europeere til dalen på grunn av gullrushet. I begynnelsen av 1950-tallet besto Silicon Valley av store fruktåkre. Den store forandringen kom da transistoren ble oppfunnet i 1947.

Stanford-universitetet har alltid vært en av de største drivkreftene i Silicon Valley, universitetet som to unge menn, Bill Hewlett og David Packard, studerte ved. Sammen, i 1939, grunnla de det som skulle komme til å bli det første store dataselskapet i Silicon Valley: Hewlett-Packard. Xerox Palo Alto Research Center ble også en veldig viktig faktor for Silicon Valleys framtid.

Silicon Valley vokste raskt i etterkrigstiden – blant annet gjennom militære investeringer — men den virkelig store revolusjonen kom først med den første ekte PC-en, fra Apple Computer. Apple ble grunnlagt i Cupertino i 1976 av Steve Jobs og Steve Wozniak – og i likhet med de tidligere nevnte gigantene var Apple en av de første og største kreftene i Silicon Valley. Sammen la foretak som disse grunnlaget for vår tids datamaskiner og dagens informasjonssamfunn.