Torfinn Karlsevne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart som viser den mulige sjøvegen til Vinland.

Torfinn Karlsevne (norrønt Þorfinnr Karlsefni, islandsk Þorfinnur Karlsefni) var en islandsk handels- og oppdagelsesreisende fra Reynistað i Skagafjörður. En gang rundt 1010 ledet Torfinn det andre forsøket på å bosette seg på Vinland med tre skip og 160 bosettere. Kildene til Torfinn er Eirik Raudes saga og Grønlendingenes saga.

Grønland[rediger | rediger kilde]

Torfinn dro til Grønland for å drive handel. Han overvintret her og giftet seg i 1002 med Gudrid Torbjørnsdatter, enke etter Torstein Eiriksson. En gang rundt 1009 ledet han en ekspedisjon på tre skip og med rundt 160 folk som hadde som mål å bosette seg i det nye landet VinlandNord-Amerikas østkyst som Leiv Eiriksson hadde oppdaget en gang rundt 1000.

Vinland[rediger | rediger kilde]

Rekonstruksjon av norrøn bosetning på Vinland, dagens L'Anse aux Meadows.

Etter å ha kommet fram ble det bygd en leir ved en bukt som Torfinn kalte for Straumsfjord, noe som muligens kan ha vært Baie des Sept-Îles.[1] Her fødte hans hustru Gudrid sønnen Snorre. Han ble den første kjente europeeren som ble født i Nord-Amerika. Etter en vanskelig vinter trakk de seg lengre sørover på påfølgende våren. Ved munningen av en elv stiftet de en permanent boplass som ble kalt for Hóp.

I det påfølgende året begynte de å drive handel med de innfødte indianerne som de norrøne i mangel av bedre navn kalte for skrælinger. Innledningsvis gikk forholdet bra, men til slutt gikk skrælingene til angrep på nordboerne. Angrepet skremte dem, og Torfinn og mennene hans tok flukten, men Frøydis Eiriksdatter, søster av Leiv Eiriksson, var høygravid og klarte ikke å følge etter. Hun skjelte dem ut, tok sverdet til en død nordboer og snudde seg mot skrælingene. Hun reiv opp serken og blottet brystet mot dem. Dette synet skremte skrælingene som snudde og flyktet.

Torfinn ønsket ikke å drive krig med de innfødte og besluttet å dra tilbake til Straumsfjord. Her kom de til beslutningen om å oppgi bosetningen i det nye landet og etter tilsammen tre år i det nye landet dro alle nybyggerne dro tilbake til Grønland.

De siste tiden[rediger | rediger kilde]

Etter hjemkomsten til Grønland dro Torfinn og Gudrid til Norge og solgte varene sine. De overvintret i Norge og om våren reiste de tilbake Island og kjøpte en gård som hette Glaumgård nord på Island. En gang rundt 1025 fødte Gudrid sin andre sønn, Torbjørn Torfinnsson. Torfinn døde en tid etter dette. Gudfrid dro siden på pilegrimsferd til Roma, og ble nonne da hun kom tilbake.

Det nøyaktige stedet for Torfinns bosetning i Nord-Amerika er ikke kjent, men var muligens den utgravde norrøne bosetningen som Helge Ingstad påviste ved L'Anse aux Meadows i Newfoundland i Canada.

Tidlig på 1900-tallet skapte den islandske skulptøren Einar Jónsson en statue av Torfinn Karlsevne som ble reist i den amerikanske byen Philadelphia i delstaten Pennsylvania. En annen støpning av statuen ble reist i Reykjavík på Island.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cappelens Norgeshistorie bd. 2, s. 141. 1976.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Biografi hos Dictionary of Canadian Biography Online
  • James C. Brogan (1889): «Thorfinn» i Appletons' Cyclopædia of American Biography (WikiSource)