Snorre Torfinnsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av Gudrid og hennes sønn Snorre Torfinnsson på Glaumbær, august 1997

Snorre Torfinnsson (norrønt og islandsk: Snorri Þorfinnsson, sjeldnere: Snorri Karlsefnisson) (født mellom 1004 og 1013, død 1090) var sønn av oppdageren Torfinn Karlsevne og Gudrid Torbjørnsdatter. Han regnes for å være den første etniske europeer som er født i Amerika, og han var en viktig pådriver for å innføre kristendommenIsland.

Familie[rediger | rediger kilde]

Fødselsdatoen til Snorre Torfinnsson er usikker. Fødselstall som 1005, 1009, og 1012 har vært lansert, men alle er enige om at han var født mellom 1005 og 1013. Etter Grønlendingenes saga var Snorre tre år da familien forlot Vinland på grunn av problemer med de innfødte, skrælingene. Familien drog da tilbake til Glaumbær på Island.

Snorre Torfinnsson fikk to barn; datteren Hallfrid og sønnen Torgeir. Hallfrid ble mor til Torlak Runolfsson, biskopen i Skálholt på Island. En av etterkommerne til Snorres bror Torbjørn, Bjørn Gilsson, ble biskop på Hólar. Torgeir var far til Yngvild, som var mor til Brand Sæmundarsson, biskop på Hólar.

Kristendommen innføres på Island[rediger | rediger kilde]

I tekster fra 1200-tallet, rundt 200 år senere, står det at Snorre Torfinnsson og Snorre Torgrimsson var pådrivere for kristningen av Island. Etter Grønlendingenes saga bygde Snorre den første kirke på Glaumbær. Blant hans etterkommere finner vi flere islandske biskoper.

Arven[rediger | rediger kilde]

  • Siden Snorre Torfinnsson ble født på Vinland, (Newfoundland), regnes han for den første europeeren som ble født i Nord-Amerika. Det gikk omkring 560 år før den neste etniske europeeren ble født, Martín de Argüelles, som ble født av spanske innvandrere i St. Augustine i Florida.
  • I 2002 oppdaget amerikanske arkeologer restene etter et tusen år gammelt langhus på Islands nordkyst. Man tror det var Snorre Torfinnssons gårdsbruk. Langhuset ble funnet nær Glaumbær folkemuseum, utenfor landsbyen Saudarkrokur.

Familietre[rediger | rediger kilde]

 
Tord Tordbrandsson
 
 
 
 
 
 
 
Snorre Tordsson
 
Vifill fra Vifilsdal
 
Hallveig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tordar Snorresson
 
 
 
Torbjørn Vifilsson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Torfinn Karlsevne
 
 
 
Gudrid Torbjørnsdatter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Snorre Torfinnsson
 
 
 
Torbjørn Torfinnsson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallfrid Snorresdatter
 
Torgeir Snorresson
 
Torunn Thorbjørnsdatter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Torlak Runolfsson
 
Yngvild Torgeirsdottir
 
Bjørn Gilsson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brand Sæmundarsson

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]