Tor Singsaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tor Singsaas
Singsaas 08.JPG
Født 1. februar 1948 (69 år)
Utdannet ved Det teologiske Menighetsfakultet
Utdannelse Cand.theol.
Yrke Biskop i Nidaros
Nasjonalitet Norge

Tor Singsaas (født 1. februar 1948) er biskop i Nidaros bispedømme. Før dette var han prost i Byåsen prosti. Han ble ordinert til biskop i Nidarosdomen den 14. desember 2008. Fra oktober 2011 avga han tilsynsansvaret for Nidaros domprosti til den første innehaveren av det nye embetet som fast preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien. Presesbiskopen skal dele Nidarosdomen med Nidaros biskop, ha tjenestebolig i Trondheim og kontor i Trondheim og Oslo.

Singsaas er cand. theol. fra Menighetsfakultetet fra 1976. Hans hovedfagsoppgave der var om Lutherstiftelsens traktatarbeid: Den norske Lutherstiftelses traktater – en teologisk karakteristikk. Han tok praktikum i 1977 og ble først vikarprest i Oslo bispedømme. Fra 1978 til 1991, i hele 13 år var han stiftskapellan i Nidaros bispedømme. Så var han 13 år residerende kapellan i Nidaros domkirke før han i 2004 ble prost i Byåsen prosti. Han er per 2017 styreformann i Det Norske Bibelselskap.

Bispeutnevnelse[rediger | rediger kilde]

Singsaas var den lokale favoritten til å bli utnevnt til biskop i Nidaros og fikk flest stemmer av kandidatene, hele 167 førstestemmer i avstemningen. På andreplass kom Berit Lånke og på tredjeplassen kom Olav Fykse Tveit.[1] Tor Singsaas omtales som en sentral folkekirkeprest som blant annet har stått sentralt i et organisasjonsutviklingsprosjekt med forsøk omkring endret ledelsesstruktur i kirken.

Ved utnevnelsen sa han blant annet dette: «Den norske kirke er uløselig knyttet til visjonen om at den er en bekjennende, misjonerende , tjenende og åpen folkekirke. Hovedutfordringen er å gi et sant bilde av Jesus Kristus i forkynnelse og etterfølgelse. Mitt kall som prest er å fortelle om Jesus Kristus som frelser og forsoner. Jorden ble fullstendig forandret da han kom. På grunn av ham har jeg tillit til at det finnes en nådig Gud som har en dyp kjærlighet til sin skapning. Veien til Gud er åpen ved Jesus Kristus.» «Stabsutvikling, lagarbeid og tverrfaglighet er sentrale momenter i en god personalforvaltning. Den enkelte ansatte og frivillige er kirkens viktigste ressurs.» Han nevner også gudstjenestefeiringens form som et aktuelt tema.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tor Singsaas fekk flest stemmer
  2. ^ Ekstern lenke nedenfor:Artikkel hos kirken.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Finn Wagle 
Biskop i Nidaros
(2008–-)
Etterfølger: