Toppjakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Toppjakt er jaktskogsfugl, først og fremst storfugl og orrfugl som beiter i tretoppene, med rifle. Toppjakt bedrives helst om vinteren og ofte på ski, når det er snø. Snøen tvinger fuglene opp i trærne på søken etter mat. Toppjakt kan også med fordel drives med treskjellende hunder.

Toppjakt var en stund forbudt i Norge, men har lange tradisjoner i Norge og i våre naboland, Sverige og Finland. Fra 1993 ble jaktformen også tillatt igjen i Norge. Det har blitt fremført kritikk mot toppjakt som går ut på at skogsfugljakt med rifle beskatter stammen for hardt,[av hvem?] men dette skyldes i stor grad en sammenblanding med bruk av rifle mot fugler i parringstiden som var tillatt i gamle dager.[trenger referanse] I dag er toppjakt underlagt de samme jakttider som øvrig jakt. Etter at toppjakten ble tillatt igjen har det også dukket opp noen påstander om at jakten ikke skulle være sikker nok med tanke på sikker bakgrunn.[av hvem?] Dette er fordommer det ikke finnes dokumenterbare årsaker til.[trenger referanse]

jaktstubbDenne jaktrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.