Toorak (Victoria)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toorak
LandAustralia Australia
DelstatVictoria Victoria
StorbyområdeMelbourne
LokalstyrerCity of Stonnington
Postnummer3142
Areal4,3 km²
Befolkning13 127 (2006)
Bef.tetthet3 052,79 innb./km²
Høyde over havet115 meter

Toorak
37°50′28″S 145°01′05″Ø

Tudorstiletterliknings hus i Toorak Village.

Toorak er en bydel i Melbourne i Australia. Den ligger 5 km sørøst for Melbourne sentrum og ligger i lokalstyret City of Stonnington. Ved folketellingen i 2006 hadde Toorak 17 992 innbyggere.

I australsk populærkultur er Toorak forbundet med rikdom og privilegerte familier. Den har den høyeste eiendomsprisen i Melbourne.

Toorak grenser i vest til South Yarra ved Williams Road, i øst til Malvern ved Glenferrie Road, i sør til Prahan og Armadale ved Malvern Road og Richmond og i nord Hawthorn på den andre siden av elven Yarra.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Toorak har navnet sitt fra Toorak House som er et herskapshus i området. Toorak House ble i 1854 residens for den første guvernøren i Victoria Charles Hotham og hans etterfølgere frem til Government House i Kings Domain sto ferdig i 1876.

I oppgangsperioden på 1880-tallet ble det bygget flere større herskapshus i Toorak. Under depresjonen på 1890-tallet ble miljøet i Toorak rammet og flere av familiene i området gikk konkurs. Likefullt forble Toorak en bydel dominert av veletablerte rike familier.

Etter andre verdenskrig ble en del av de store eiendommene stykket opp til leilighetsblokker og rekkehus. Det var prestisje forbundet med Tooraks postnummer, da SE 2 nå 3142 og mange av de nye innbyggerne ble sett på som sosiale klatrere og nyrike.

Transport[rediger | rediger kilde]

Toorak domineres av biltrafikk. På grunn av bydelens rykte som en rik bydel og antallet SUVer har disse bilene fått kallenavnene Tooraktraktor, Tooraktaxi og Tooraktanks.

Toorak betjenes av en jernbanestasjon og to trikkelinjer. Trikkelinjen 8 går langs Toorak Road, 72 går langs Malvern Road langs sørgrensen av bydelen. Den eneste jernbanestasjonen i Toorak er Heyington jernbanestasjonGlen Waverleylinjen. På tross av navnet ligger Toorak jernbanestasjon i det nærliggende Armadale.