South Yarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra South Yarra (Victoria))
Hopp til navigering Hopp til søk
South Yarra
LandAustralia Australia
DelstatVictoria Victoria
StorbyområdeMelbourne
LokalstyrerCity of Stonnington
City of Melbourne
Areal5 km²
Befolkning17 992 (2006)
Bef.tetthet3 598,4 innb./km²

South Yarra
37°50′24″S 144°59′20″E

Chapel Street i South Yarra.

South Yarra er en bydel i Melbourne i Australia. Den ligger 4 km sørøst for Melbourne sentrum og ligger i lokalstyrene City of Stonnington og City of Melbourne. Ved folketellingen i 2006 hadde South Yarra 17 992 innbyggere.

Området øst for Punt Road er del av lokalstyret City of Stonnington og området vest for Punt Road er del av City of Melbourne.

Hovedhandlegatene i South Yarra er Toorak Road og Chapel Street. Disse gatene kjennetegnes av finere klesbutikker, restauranter, nattklubber og kafeer. Ved Commerical Road ligger også en av Melbournes homofile nabolag.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Området ble bosatt av europeiske bosettere i 1830-årene, samtidig med etableringen av Melbourne. I løpet av 1840-tallet ble South Yarra populært område for overklassen i Melbourne. Flere større villaer ble bygget og sammen med det nærliggende Toorak beholdte South Yarra sitt overklasserykte til lenge etter andre verdenskrig.

I løpet av 1920 og 1930-tallet ble flere av de større villahagene stykket opp og det ble bygget flere leiligheter i området. Fra 1930-tallet ble området rundt Park Street populært blant homofile fra middelklassen (homofili var forbudt i Victoria på denne tiden).

Landemerker og bygninger[rediger | rediger kilde]

South Yarra har flere lokale landemerker, blant annet Chapel Street. The Jam Factory er en eldre industriklynge som har blitt konvertert til kjøpesenter. Prahan Market er en av Melbournes markeder. Flere privathus i South Yarra er fredet av Heritage Victoria. Blant annet Como House (fra 1847), Richmond House (fra 1859) og Arlie House. South Yarra har også flere victorianske rekkehus.

Sport[rediger | rediger kilde]

Bydelen har et Australsk fotballag som spiller i Southern Football Leauge.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Melbourne High School med sin 1930-talls gotiske hovedbyggning er et lokalt landemerke i South Yarra. Melbourne Girls Grammar School har også en campus i South Yarra.

Transport[rediger | rediger kilde]

South Yarra betjenes av to jernbanestasjoner, fire trikkelinjer og flere bussruter.

Trikkelinjene 8 går langs Toorak Road, 72 går langs Commercial Road og 78 og 79 langs Chapel Street.

Jernbanestasjonene i South Yarra er South Yarra jernbanestasjon og Hawksburn jernbanestasjon.