Tomas Colin Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tomas Colin Archer
Tomas colin archer.jpg
Født31. august 1952 (65 år)
Larvik
Beskjeftigelse Politiker
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Tomas Colin Archer (født 31. august 1952 i Larvik) er en norsk generalløytnant, organisasjonsmann og politiker for Arbeiderpartiet. Colin Archer er uteksaminert fra Flygeskolen, Luftkrigsskolen, Luftforsvarets stabsskole I og II, Forsvarets høgskoles hovedkurs og Royal College of Defence Studies. Han har også vært generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Tomas Colin Archer var Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) i årene 2000–2004. Archer vant i 2003 en internasjonal pris for resultatene han oppnådde med ledelsesverktøyet balansert målstyring (BM). Etter perioden som GIL overtok han som øverste sjef for Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK).

Tomas Colin Archer har mottatt flere utmerkelser for sine ledelsesegenskaper i Forsvaret. Han ble tildelt «Årets likestillingspris 2002» og fikk også utmerkelsen som «Årets leder i staten 1998». Den siste fikk han som sjef for Bodø hovedflystasjon. Archer har tidligere også hatt stillingen som sjef for jagerflyskvadronen – 334 skvadron.

I tiden 2006-2008 var han generalsekretær i Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council).

Fra januar 2008 er han styreleder i stiftelsen Norsk Luftfartsmuseum og Norsk Luftfartssenter Bodø a/s.

Tomas Colin Archer er oldebarn av skipsbyggeren Colin Archer. Archer er oppvokst i Stavern, men bor i Moss, er gift med Kari Archer og har to barn. Ved kommunevalget i 2007 ble han valgt inn kommunestyret i Moss for Arbeiderpartiet og fra 2008 til 2012 var han leder for Moss Arbeiderparti.