Tischeria dodonaea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tischeria dodonaea
Nomenklatur
Tischeria dodonaea
Stainton, 1858
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieLuggmøll
SlektTischeria
Økologi
Habitat: der det vokser eik
Utbredelse: Europa

Tischeria dodonaea er en sommerfugl som tilhører familien luggmøll (Tischeriidae). Den er bare funnet i Østfold og Agder i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 6 – 7,5 mm), brungul møll. Den ligner på eikeminérmøll (Tischeria ekebladella), men er tydelig mindre og mer tettbygd, dessuten litt lysere på farge. Antennene er trådformede, gulaktige og litt over halvparten så lange som forvingen. Hodet, forkroppen og forvingen er brungule, bakkroppen og bakvingen mørkgrå. Larven er lysgul, den mørke tarmen skinner gjennom. Hodekapselen er rødbrun, og den har brune plater på det første og siste kroppsleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til eik (Quercus spp.), lenger sør i Europa også til søtkastanje (Castanea sativa). Egget legges på oversiden av et eikeblad og klekkes i august – september. Larven lager en brungul eller rødaktig flekkmine på bladets overside. Larven kaster ut alle ekskrementer gjennom en åpning og minen er derfor helt fri for disse. Når eika feller bladene om høsten, faller larven med bladet, spinner seg inn i en kokong inne i minen og overvintrer der. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa. I Norge er den bare funnet på noen få lokaliteter i Østfold og Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]