Eikeminérmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eikeminérmøll
Eikeminérmøll
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tischeria ekebladella
Bjerkander, 1795
Norsk(e) navn: eikeminermøll
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Luggmøll
Slekt: Tischeria
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Europa

Eikeminérmøll (Tischeria ekebladella) er en sommerfugl som tilhører familien luggmøll (Tischeriidae). Den er funnet langs kysten til Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Eikeminérmøll er en liten (vingespenn 8–11 mm), slank, brungul møll. Antennene er trådformede, gulaktige og rundt ⅔ så lange som forvingen. Hodet, kropp og forvinger er ensfarget brungule, bakkropp og bakvinger gråbrune. Forvingen har lange hårfrynser langs ytterkanten og den ytre halvdelen av bakkanten, bakvingen er lang og smal, med lange, brungrå hårfrynser hele veien rundt, spesielt lange bak. Larven er lysgul, den mørke tarmen skinner gjennom. Hodekapselen er lysbrun, den har en brun ryggplate med lys midtlinje på første kroppsledd og en brun plate på bakerste kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes der det vokser eik, og utbredelsen følger eika nokså nøye. Hunnen legger egg på oversiden av eikeblader, dette klekkes i august – september. Den nyklekte larven gnager seg inn i bladet og lager en flekkmine på bladets overside. Larven spinner et nettverk av silketråder inne i minen, et karakteristisk trekk er at ekskrementene blir kastet ut gjennom et hull på siden og ikke samler seg opp inne i minen, som de gjør hos de fleste andre bladminerere. På høsten faller larven til bakken når bladet den lever i, felles, og den overvintrer i en kokong inne i bladminen. Neste vår forvandler den seg til en puppe. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli. De kan være aktive døgnet rundt men mest om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meset av Europa. I Norge følger den eikeskogens utbredelse langs kysten til den sørlige delen av Hordaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]