Flipperspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En moderne, elektonisk flippermaskin, fra Pacific Pinball Museum
Flipperspill spilles i alle aldre. Flipperhallen Malmö 1989.

Flipperspill (engelsk: pinball) er en type arkadespill, vanligvis operert med myntpåkast. Formålet er å manipulere en eller flere rullende stålkuler inne på gulvet i en pleksiglassdekket kasse, kalt flippermaskin. Gulvet i maskinen er dekket av en rekke hindre og blinker som spilleren skal forsøke å manøvrere kulene i forhold til. En rekke moderne flipperspill er bygget rundt et tema eller en historielinje der spilleren må fullføre visse mål på en bestemt måte, eller i en bestemt rekkefølge for å skåre høye poengsummer. Spillets primære mål er nettopp å skåre så mange poeng som mulig. Poengene opptjenes når kulene treffer de ulike målene.

Kulen skytes inn i spillet via en fjærstyrt utyskyter på ene siden. Gulvet i flippermaskinen er bygget skrått med den laveste delen mot spilleren. Kulene vil derfor alltid søke mot spilleren. I denne delen av gulvet kan kulene falle gjennom et hull og inn i kassa i maskinen. Da er kulen tapt. Spillerens oppgave er å forsøke å unngå at kulene faller i hullet. Dette gjøres ved å betjene spillerstyrte flippere, minst to pinner, som delvis dekker hullet, stopper og kaster kulene inn igjen i spillet. Spillet er dermed er ferdighetsspill der timing for manøvrering av flipperne er essensielt. Et spill ender etter alle ballene ruller forbi flipperne og ned i avløpet. Hos en del spill kan det tjenes bonuskuler ved å maksimere spilletiden. Disse kulene kan enten skytes inn i spillet slik at flere kuler er i spill samtidig, eller de kan ligge i utskyteren tiden som bonus til ny runde, gjerne kalt replays.

Digitale videospillversjoner[rediger | rediger kilde]

Det er også laget en rekke videospill basert på flipperspill. Grunndesignet og spillet er uansett det samme. Siden videospill ikke er begrenset av fysikkens lover, kan ballen oppføre seg på alle tenkelige og utenkelige måter i et virtuelt flipperspill, mens i et konkret spillemaskin er ballen påvirket av tyngdekraften. Som regel er ballen påvirket av en virtuell tyngdekraft også i videospillene.

The Pinball Arcade er et videospill til diverse plattformer som gjenskaper flere forskjellige virkelige flippermaskiner.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Flipperspill var tidlig et hasardspill, og var nokså vanlig i blant annet Las Vegas.

Selv om den digitale hverdagen har tatt over mye av flipperspillene finnes det egne klubber for flipperspillere. I USA er det en egen liga for flipperspilling. Mye av spillingen er organisert gjennom International Flipper Pinball Association (IFPA) eller Professional and Amateur Pinball Association (PAPA).[1][2]

Den største klubben i Norge er Oslo Flipperspillklubb. Med 120 medlemmer hadde den i 2016 over halvparten av Norges 213 registrerte spillere.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IFPA16 Results» (engelsk). Besøkt 16. april 2023. 
  2. ^ «PAPA – Replay Foundation» (engelsk). Besøkt 16. april 2023. 
  3. ^ «Her kan flipperspill-fansen la kulene suse». Aftenposten. 6. mars 2016. Besøkt 13. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]