Hopp til innhold

Tilbake til fremtiden III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Back to the Future Part III
Generell informasjon
Utgivelsesår1990
Prod.landUSA
Lengde118 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRobert Zemeckis
ProdusentNeil Canton
ManusforfatterBob Gale
MusikkAlan Silvestri
Foran kamera
MedvirkendeMichael J. Fox
Christopher Lloyd
Mary Steenburgen
Thomas F. Wilson
Lea Thompson
Annen informasjon
Budsjett$40 million
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere25. mai 1990
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (it)


Tilbake til fremtiden III (originaltittel Back to the Future Part III) er en amerikansk science fiction-western og eventyr-komedie fra 1990 med Michael J. Fox og Christopher Lloyd i hovedrollene. Dette er den tredje og siste filmen i Tilbake til fremtiden-trilogien. Denne gangen går ferden tilbake til det ville vesten.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den 12. november 1955, ett øyeblikk etter å ha vært vitne til Doc som tar en tidsreise med DeLorean, får Marty McFly (fra 1985) vite at dr. Emmett Brown ble fraktet til 1885 og ble fanget i tiden. Marty oppdager en gravstein med Docs navn, datert seks dager etter brevet, og får vite at Doc ble drept av Biff Tannens oldefar, Buford. Marty tar et fotografi av gravsteinen, og reiser tilbake til 1885 for å møte Doc.

Marty dukker opp den 2. september 1885. Bilen hans blir skadd, Marty skjuler bilen i en gammel hule, og går deretter til Hill Valley. Han møter sine irsk-fødte oldeforeldre, Seamus McFly og Maggie McFly, og må stikke av fra Buford og gjengen hans. Buford forsøker å lynsje Marty, men Doc redder ham. Doc samtykker i å forlate 1885, men bensin er ikke tilgjengelig ennå. Doc utarbeider en plan som går ut på å bruke et lokomotiv, for å skyve DeLorean opp til ønsket hastighet. De utforsker et jernbanespor de har tenkt å bruke, og oppdager en hestevogn. Doc redder en passasjer, Clara Clayton, og de blir forelsket. Marty og Doc oppdager at Clara egentlig skulle dø i en kløft, og de har nå endret historien.

På en festival forsøker Buford å drepe Doc, men Marty hindrer ham. Buford fornærmer Marty og utfordrer ham til duell, og i raseri godtar Marty. Doc advarer Marty om å ikke bli provosert, og nevner at Marty kommer til å havne i en bil-ulykke en eller annen gang i fremtiden. Docs navn på fotografiet av gravsteinen forsvinner, men dato og selve gravsteinen er den samme. Marty og Doc plasserer DeLorean på et jernbanespor. Men Doc klarer ikke overbevise Clara om at han egentlig kommer fra fremtiden, og at Clara burde komme sammen med dem. Buford dukker opp for å slåss mot Marty, men Marty ser at "Clint Eastwood" (et alias han bruker i 1885) dukker opp på gravsteinen på fotografiet fra 1955, så han nekter å være med på en duell.

Doc og Marty forsøker å flykte. Men Bufords gjeng fanger Doc, og tvinger Marty til duell. Marty går med en skuddsikker plate, og Buford tror han har drept Marty. Deretter dytter Marty ham inn i en vogn full av husdyr-gjødsel. Deretter blir Buford arrestert for et tidligere ran. Clara ser Docs modell av tidsmaskinen, og kommer etter ham. Doc og Marty stjeler et lokomotiv og skyver DeLorean langs sporet. Clara går om bord i toget, og Doc setter seg i DeLorean. Doc oppfordrer Clara til å bli med ham, men hun faller nesten ned fra toget. Doc redder henne, men begge to faller ned fra lokomotivet. Marty reiser alene til 1985.

Marty kommer til 27. oktober 1985, og rekker akkurat ut av DeLorean før bilen hans blir ødelagt av et møtende tog. Han unngår å bli med på et gateløp med racerbiler, for å unngå en mulig bil-ulykke. Samtidig som Marty og hans kone Jennifer undersøker vraket av DeLorean, dukker et flyvende damp-lokomotiv opp, utstyrt med en fluks-kondensator, bemannet av Doc, Clara, og deres to barn Jules og Verne. Doc gir Marty et gammelt fotografi av Doc og Marty fra deres eventyr i 1885. Doc og hans familie reiser deretter med lokomotiv til et ukjent tidspunkt i fortiden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]