Tidsfaktorøkonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tidsfaktorøkonomi er et økonomisk system hvor skatt, såvel som lønn står i proporsjon til den tid et arbeid krever. Dette forhold skiller tidsfaktorøkonomi fra de fleste andre økonomiske systemer, hvor andre faktorer enn tidens gang ligger til grunn for beregning av skatt. Systemet har på senere tid blitt grundig beskrevet av den svenske oppfinneren Karl Gustafson, men allerede økonomen Silvio Gesell nærte tanker om en tidsfaktorbasert økonomi. 1976 leverte den svenske folkepartisten Anders Gernandt et forslag til Sveriges riksdag om å innføre tidskatt.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidsfaktorøkonomien utgår fra antakelsene om at nåtidens økonomiske systemer grunner seg på forhold som ikke er til gunst for alle som må etterleve dem, samt at ulempene med disse systemer ville kunne ryddes unna, hvis økonomien var grunnet på naturlovene. De urettferdigheter som dagens system fører med seg kommer ifølge tidsfaktorøkonomiens prinsipper an på at det i dag ikke fins noen faste regler for hvordan økonomien må forvaltes eller for hvordan verdien til ting må avgjøres. Tidsfaktorøkonomien tar sikte på tidens egenskap av en objektiv konstant, hvis utstrakning ikke kan reguleres eller påvirkes av politiske vedtak, og antar at denne konstant er den mest rettferdige som grunn for et økonomisk system.

Formål og mening[rediger | rediger kilde]

Tidsfaktorøkonomien sikter mot å erstatte rentesystemet med avgifter for utførte arbeider; avgifter som telles i tid. I en tidsfaktorøkonomi kan kapital aldri øke med tiden uten at en arbeidsinnsats tilsvarende økningen er blitt gjort. Siktemålet med tidsfaktorøkonomi er å binde kapitalverdien ved en naturkonstant, på samme måte som volum og vekt i dag er bundet ved faste enheter. På denne måte blir juks og spekulasjon gjort vanskeligere.

Kritikk imot tidsfaktorøkonomien[rediger | rediger kilde]

Tidsfaktorøkonomien har blitt kritisert for å være for teoretisk for å fungere i virkeligheten; at den utgår fra at alle skattepliktige har arbeid.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gustafson, Karl, Deus ex machina (2006)
  • Benjes, Hermann, Wer hat Angst vor Silvio Gesell (2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]