Thutmosis IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thutmosis IV
ThoutmôsisIVLouvre.jpg
Thutmosis IV (Louvre)
Født15. århundre f.Kr.
Død14. århundre f.Kr.
Theben
Gravlagt KV43
Ektefelle Mutemwiya, Nefertari, Iaret
Far Amenhotep II
Mor Tiaa
Barn
6 oppføringer
Amenhotep III, Siatum, Tentamun, Tiaa, Amenemhat, Amenemopet
Beskjeftigelse Statsmann

Menkheperure Thutmose IV, eller Thutmosis IV var den åttende faraoen i det attende dynasti i Egypt i tiden for Det nye rike. Thutmosis IV regjerte fra 1397 f.Kr. til 1388 f.Kr.

Han var sønn av Amenhotep II og Tiaa og man vet ikke særlig meget om hans tiårige regjeringstid. Thutmosis IV gjennomgikk militær utdannelse, og gjennomførte sin politikk trolig for det meste med hjelp av det militære. Han kvalte et opprør i Nubia omkring 1392 f.Kr. og på en steintavle står han nevnt som Syrias erobrer. Han hadde tre koner.[1]

Ved tempelet i Karnak ferdigstilte han en obelisk som Thutmose III hadde påbegynt, som med sine 32 m da var den høyeste i Egypt.[2]

Thutmose IVs mest hyllede gjerninger var restaureringen av Sfinxen i Gisa og den etterfølgende overlevering av Drømmesteintavlen. Ifølge Thutmose IVs redegjørelse på Drømmesteintavlen var det da han var ute på en jaktutflukt som han stanset for å hvile ved Sfinxen, som da var begravd opp til halsen i sand. Han sovnet snart og drømte at Sfinxen fortalte at dersom han renset bort sanden skulle han bli den neste farao. Etter å ha gjort dette, plasserte han en steintavle med dette budskap mellom to av Sfinxens poter.

Visse egyptologer anser at ettersom hans far, Amenhotep II, ikke gjorde Thutmose IV til sin medregent, hadde han heller ikke til hensikt å gjøre ham til tronfølger og ved å fikse opp sfinxen og skrive teksten på Drømmesteintavlen gav Thutmose seg legitimitet som neste regent.

Thutmoses navn i hieroglyfer utleses dḥwty-ms - Djehutymes. Hans navn skrives imidlertid i allmennhet Thutmose, Thutmoses eller Thutmosis etter den greske stavingen. Navnet betyr «Thoth bar ham». Ved sin trontiltredelse tok han tilnavnet Menkheperure.

Thutmosis IV ble begravd i KV43 i Kongenes dal, men hans mumie ble flyttet til KV35 under Egypts 21. dynasti[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Thutmosis IV Menkheprure King of Egypt» (engelska). Besøkt 8. januar 2016. 
  2. ^ Egypten Faraonerna värld (svenska). H.F. Ullman. 1998. s. 146, 528. ISBN 3-8290-3042-9 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 
  3. ^ «Thutmose IV (about 1397-1388 BC)». Copyright © 2000 University College London (engelska). Besøkt 8. januar 2016. 
  4. ^ «KV 43 (Thutmes IV)». © 1997-2010 Theban Mapping Project (engelska). Besøkt 9. januar 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]