Hopp til innhold

Themis (hypotetisk måne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To mulige baner for Themis slik de ble kalkulert av W.H. Pickering.

Themis er navnet gitt til en hypotetisk måne til Saturn, annonsert av William Henry Pickering 28. april 1905 etter at han hadde oppdaget den noen år tidligere. Han ga månen navnet Themis. De fotografiske platene hvor månen angivelig skulle ha vært – tretten totalt – fordelte seg over en periode fra 17. april til 8. juli 1904. Ingen andre astronomer har imidlertid bekreftet Pickerings funn.

Pickering forsøkte å beregne en bane som viste en rimelig høy inklinasjon (39,1° mot ekliptikken), en rimelig høy eksentrisitet (0,23) og en store halvakse (1 457 000 km) litt mindre enn Hyperions. Perioden var angivelig 20,85 dager med en prograd bevegelse.

Pickering estimerte diameteren til 61 km, men siden han også anslo diameteren til Phoebe til å være 68 km, hadde han tydelig overestimert albedoen. Ved bruk av moderne tall for Phoebe får Themis en diameter på 200 km.

I april 1861 trodde Hermann Goldschmidt at han hadde oppdaget en ny måne til Saturn, mellom Titan og Hyperion. Han kalte denne for Chiron. Chrion eksisterer heller ikke, men navnet ble tatt i bruk senere for kentaur 2060 Chiron.

Pickering ble tildelt Lalande-prisen av Det franske vitenskapsakademiet i 1906 for hans «oppdagelse av den niende og tiende månen til Saturn».

Den faktiske tiende månen til Saturn (i rekkefølge etter oppdagelse) var Janus som ble oppdaget i 1966 – og senere bekreftet i 1980. Banen til Janus ligger langt fra den foreslåtte banen til Themis.

Det finnes også en asteroide med navn 24 Themis.

Kilder[rediger | rediger kilde]