Titans sjøer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosaikk av Titans nordlige polregioner i falske farger. Bildet viser hav av hydrokarboner og nettverk av innsjøer. Bildene er tatt av Cassinis syntetiske apertur-radar. Blå farger indikerer områder med liten radarrefleksjon, forårsaket av legemer med flytende etan, metan og oppløst nitrogen.[1] Bilder antyder at Kraken Mare, det store legemet nede til venstre, har omtrent to ganger innholdet som er synlig her. Ligeia Mare er det store legemet nede til høyre. Punga Mare er like over midten, Jingpo Lacus i midten på venstre side, Bolsena Lacus oppe til venstre og Kivu Lacus like over polen. Sparrow Lacus ligger diagonalt over og til venstre for Kivu Lacus, mens Waikare Lacus ligger over og til høyre for den.

Titans sjøer er ansamlinger med etan og metan i væskeform som har blitt oppdaget av Cassini-sonden, og som har vært antatt å eksistere lenge.[2] De store er kjent som maria (hav) og de mindre er kjent som lacūs (innsjøer).[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Athéna Coustenis, F. W. Taylor (2008). Titan: Exploring an Earthlike World. World Scientific. s. 154–155. ISBN 978-981-270-501-3. Besøkt 25. mars 2010. 
  2. ^ «Methane Lakes Found on Saturn's Largest Moon». VOA News. Voice of America. 3. januar 2007. Arkivert fra originalen 4. juli 2009. Besøkt 3. januar 2009. 
  3. ^ Titan at the USGS Gazetteer of Planetary Nomenclature, besøkt 12. april 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]