Hopp til innhold

The Wolf Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Wolf Man
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Varulv
Utgivelsesår1941
Prod.landUSA
Lengde1 t. 10 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGeorge Waggner
ProdusentGeorge Waggner
ManusforfatterCurt Siodmak
SjeffotografJoseph Valentine
KlippTed J. Kent
Foran kamera
Hovedrolle(r)Lon Chaney Jr.
BirollerClaude Rains
Warren William
Ralph Bellamy
Patric Knowles
Bela Lugosi
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt / 1.37 : 1
BudsjettUSD 180 000
DistributørUniversal Studios
Premiere12. desember 1941 (USA)
Eksterne lenker

The Wolf Man er en amerikansk skrekkfilm fra 1941 regissert av George Waggner. Filmen handler om en velstående mann som flytter tilbake til sitt hjemsted i Wales. Der blir han angrepet av en ulv som smitter ham med noe som forvandler ham til en varulv. Hovedrollen som "ulvemannen" spilles av Lon Chaney Jr. Andre sentrale roller spilles av Claude Rains, Warren William, Ralph Bellamy, Patric Knowles og Bela Lugosi.

Lon Chaney Jr. gjentok rollen som ulvemannen i fire oppfølgere, der den første er Frankenstein Meets the Wolf Man (1943). Alle oppfølgerne er såkalte crossoverfilmer.

I 2010 kom en nyinnspilling.

Etter sin brors død bestemmer Larry Talbot seg for å flytte tilbake til Wales for å treffe sin far, Sir John Talbot. Her forelsker han seg i Gwen Conliffe, som driver en lokal antikvitetsbutikk. En kveld hvor de går tur sammen i skogen, blir de vitne til en kvinne som angripes av en ulv. Larry forsøker å redde henne, men kvinnen omkommer. Han klarer imidlertid å slå ulven i hjel, men ender samtidig med å bli bitt. Senere blir det klart at dette ikke var en vanlig ulv, men et overnaturlig vesen kalt varulv. Bittet han fikk gjør at han selv forvandles til en varulv.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

The Wolf Man var ikke var den den første varulv-filmen, men var den første som ble en publikumssuksess, og den som fremfor noen banet vei for denne subsjangeren. Allerede i 1935 hadde filmselskapet Universal lansert Werewolf of London, men den ble ingen suksess.[1]

The Wolf Man er en av flere filmfigurer som ble lansert av filmselskapet Universal og som går under betegnelsen Universal Monsters. Disse innbefatter vampyrskikkelsen Dracula, Mumien, Frankenstein-monsteret, Den usynlige mann, Operafantomet og fiskeskapningen i Den sorte lagune.

Filmen har fått såpass mye som 94 % på Rotten Tomatoes.[2]

Rollebesetning

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «12 Howling Facts About The Wolf Man». Mental Floss (engelsk). 6. oktober 2016. Besøkt 8. desember 2017. 
  2. ^ «The Wolf Man». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 8. desember 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]