Frankenstein Meets the Wolf Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frankenstein Meets the Wolf Man
orig. Frankenstein Meets the Wolf Man
Generell informasjon
Sjanger Skrekk
Nasjonalitet USA
Utgitt 1943
Lengde 73 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Roy William Neill
Manus Curt Siodmak
Produsent George Waggner
Sjeffotograf George Robinson
Foran kamera
Medvirkende Bela Lugosi
Lon Chaney Jr.
Filmselskap Universal Studios
Eksterne lenker

Frankenstein Meets the Wolf Man er en film fra 1943 og er etterfølgeren til Ghost of Frankenstein fra 1942. Frankenstein er en figur skapt av Mary Shelley, i romanen med samme navn, mens filmene handler om Frankensteins monster. Fritt oversatt er filmtittelen på norsk Frankenstein møter Ulvemannen.

Historien[rediger | rediger kilde]

Gravrøvere åpner «Wolfman»s («Ulvemannen»s) grav og vekker ham. Han liker ikke å være død og drepe mennesker når det er fullmåne, og forsøker å finne «Dr. Frankenstein» for å få ham til å drepe seg. «Frankenstein» er død og bare monsteret hans lever, og ønsker å leve – ikke dø, som «Ulvemannen».

Rolle Skuespiller
Baronesse Elsa Frankenstein Ilona Massey
Dr. Frank Mannering Patric Knowles
Ordføreren i Vasaria Lionel Atwill
Monsteret Bela Lugosi
Maleva Maria Ouspenskaya
Inspektør Owen Dennis Hoey
Ulvemannen/Lawrence Stewart «Larry» Talbot Lon Chaney Jr.
Franzec Don Barclay
Vazec Rex Evans

Trivielle ting[rediger | rediger kilde]

  • Monsteret (Bela Lugosi) er stum i denne filmen, selv om monsteret i Boris Karloffs skikkelse snakket i de tidligere filmene (se Bride of Frankenstein). Et poeng å merke seg, er at Lugosi takket nei til rollen i den originale Frankenstein-filmen, fordi den var uten replikker.
  • Opprinnelig skulle Lon Chaney spille både ulvemannen og monsteret, men produsentene avgjorde at sminkekravene og tidsplanen ikke ville tillate dette. Til tross for dette, uttalte Chaney sent i livet sitt at han spilte begge rollene i filmen.
  • Da monsterets dialoger ble slettet, ble også alle referanser til at monsteret ble blind slettet. Dette var en bieffekt av implantasjonen av Ygors hjerne i monsteret på slutten av Ghost of Frankenstein. Som et resultat av dette, var det ingen logisk forklaring på monsterets søvngjenger-liknende gange, med armene utstrakt, og ble nesten latterlig. Dette har blitt grunnlaget for stereotypiseringen av Frankenstein-monsterets gange.
  • Det finnes flere fotografier som viser slettede scener, og er blitt bekreftet av flere kilder, inkludert manusforfatter Curt Siodmak. På midten av 1980-tallet ble Universal Studios' velv gjennomsøkt på leten etter kopier av den ukuttede versjonen, men er fortsatt ikke funnet.
  • Første scenen med monsteret viser ikke Lugosi bak sminken. Stuntmannen Eddie Parker opptråtte også som monsteret. Hans opptreden er mest gjenkjennelig i den siste kampen med ulvemannen.

Filmene i serien[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]