Hopp til innhold

The Rutles (soundtrack)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Rutles (soundtrack)
FormatLP
Artist, bandThe Rutles
Utgitt1978
Innspilt1978
Sjangerrock
Lengde50:29 (CD)
PlateselskapWarner Bros. Records
Rhino Records
Produsent(er)Neil Innes & Bill Inglot
Anmeldelse(r)
lenke
Plass i kronologi
The Rutles (soundtrack)
Archaeology
(1970)

The Rutles er et album med lydspor fra fjernsynsfilmen All You Need Is Cash, bygget som en parodi på The Beatles' karriere fra dagene i Hamburg til oppbruddet i 1970.

Albumet og filmen inneholder et vell av analoge kommentarer til Beatleshistorien. Gjentatt, konsentrert lytting er nødvendig for å oppdage de mange kildereferansene i titler, tekster, melodier, arrangementer, instrumentering og struktur. Det er Neil Innes som har æren av å ha komponert samtlige sanger.

Neil Innes

[rediger | rediger kilde]

Neil Innes er kjent som det sjuende medlemmet av Monty Python, og en drivende kraft bak kultgruppa The Bonzo Dog Band 1966-1972. The Bonzos opptrådte, som de eneste ved siden av The Beatles selv, i fjernsynskomedien Magical Mystery Tour, og fremfører sangen «Death Cab For Cutie» til et strippeshow, med John Lennon og George Harrison som entusiastiske tilskuere.

Innes selv gir imidlertid mye av æren til de musikerne som han fikk med seg på prosjektet, for at de klarte å fange inn stemningen og klangen av The Beatles. Gitaristen og sangeren Ollie Halsall og trommeslageren John Halsey hadde spilt sammen i gruppene Timebox og Patto, mens multi-instrumentalisten Rikki Fataar hadde spilt sammen med The Flames, før han tidlig på 1970-tallet ble støttespiller i The Beach Boys.

Eric Idle

[rediger | rediger kilde]

Eric Idle, som skrev filmens manus, og som i filmen gestaltet den Paul McCartney-liknende, kjevhendte bassisten Dirk McQuickly, er verken med og spiller eller synger på albumet. I filmen mimer han kun til Ollie Halsall-stemme. Neil Innes hevder at Idle, som like før hadde hatt en blindtarmoperasjon, faktisk tilbød seg å hjelpe til i studio, men ble oppfordret av legene til å roe seg ned og bli fullt restituert.

Cheese and Onions

[rediger | rediger kilde]

Det var sangen "Cheese and Onions" som startet det hele. Hadde det ikke vært for den ironiske lyrikken kunne det være vanskelig å skjelne Neil Innes' parodier fra eventuelle ukjente Beatlesinnspillinger. (Eksempelvis har Neil Innes' tidlige solo-opptreden i Rutland Week-End Television, med den senere The Rutles-sangen «Cheese and Onions», kommet med som Beatlesspor på bootlegplaten Indian Rope Trick (1978), hvor sangen er blitt kreditert John Lennon med et svakt spørsmålstegn etter.)

Tidlig i 1980-årene ble Neil Innes beskyldt av et amerikansk Beatlefan, som hadde hørt «Cheese And Onions», for å ha stjålet uutgitte Beatles-sanger til bruk i filmen. Som bevis spilte han sangen, som han trodde var fremført av John Lennon i et piratopptak. Det viste seg å være det ovennevnte opptaket fra Rutland Week-End Television.

Pastisjene brakt inn for retten

[rediger | rediger kilde]

Neil Innes' Beatlesparodier var så dyktig utført at han til og med ble stevnet for retten av en av datidens rettighetseiere til The Beatles sangkatalog. Innes måtte under ed bevitne at han overhodet ikke hadde lyttet til sangene, mens han komponerte sangene for The Rutles, men kun hadde assosiert fritt etter hukommelsen, hvorledes Beatles lød i ulike perioder.

Det originale omslagsdesignet tok utgangspunkt i en rekke parodierte albumomslag, som Tragical History Tour og Let It Rot. Se listen over Fiktive Rutlesalbum.

Spor på LP og CD

[rediger | rediger kilde]

I tråd med praksisen i The Beatles er de fleste sangene kreditert Ron Nasty & Dirk McQuickly (The Rutles svar på John Lennon og Paul McCartney), mens bare en komposisjon er tilskrevet hver av de andre; Stig O'Hara og Barry Wom. Alle sangene ble imidlertid komponert av Neil Innes i løpet av bare tre uker.

Den originale lydspor-LP-en manglet flere av sangene fra filmen. Med unntak for «You Need Feet», som ikke ble spilt av The Rutles, men var skrevet og fremført av Bernard Bresslaw, ble samtlige sangsporene fra filmen lagt til ved gjenutgivelsen på CD i 1990.

Sangene på CD-en med kommentarer

[rediger | rediger kilde]

"Goose-Step Mama" (2:18) = "Some Other Guy" (ikke på LP-en)
"Number One" (2:52) = "Twist and Shout"
"Baby Let Me Be" (1:57) = (ikke på LP-en)
"Hold My Hand" (2:11) = "I Want To Hold Your Hand", "Eight Days a Week", og litt stemming fra "All My Lovin'" (CD-en er litt kortere enn LP-en, som også har lyden av et fly som intro, fremkalt gjennom en støvsuger)
"Blue Suede Schubert" (2:13) = "Roll Over Beethoven" (ikke på LP-en)
"I Must Be In Love" (2:06) = "A Hard Day's Night" og "Can't Buy Me Love"
"With A Girl Like You" (1:53) = "If I Fell"
"Between Us" (2:03) = "And I Love Her" (ikke på LP-en)
"Living in Hope" (2:39) = "Don't Pass Me By", og et snev av "Act Naturally" & "Octopus's Garden"
"Ouch!" = (1:52) "Help!
"It's Looking Good" (2:02) = "I'm Looking Through You" (ikke på LP-en)
"Doubleback Alley" (2:57) = "Penny Lane", pluss noen tekstfragmenter fra "Rocky Raccoon"
"Good Times Roll" (3:05) = "Lucy in the Sky with Diamonds"
"Nevertheless" (1:29) = "Within You Without You" og kanskje litt av "Love You To"
"Love Life" (2:52) = "All You Need Is Love"
"Piggy in the Middle" (4:11) = "I Am the Walrus"
"Another Day" (2:13) = "Martha My Dear"
"Cheese And Onions" (2:42) = "A Day in the Life"
"Get Up And Go" (3:19) = "Get Back" (ikke på LP-en)
"Let's Be Natural" (3:22) = "Dear Prudence" og litt stemming fra "Something"

Neil Innes er vokalist på sangene 1, 2, 3, 4, 6, 10, 11, 13, 15, 16, 18, 20, Ollie Halsall på spor 7, 12, 17, 19, Rikki Fataar på spor 5, 8, 14, og John Halsey på spor 9.

Rutles Highway Revisited

[rediger | rediger kilde]

Diverse artister, som Syd Straw, Tuli Kupferberg, Bongwater, Shonen Knife, og Galaxie 500, valgte hver sine favorittsanger fra The Rutles' repertoar og spilte dem inn. Coverversjonene ble samlet på albumet "Rutles Highway Revisited". Tittelen må samtidig være hyllest til Bob Dylan og hans Highway 61 Revisited. Samle-CD-en ble utgitt av Shimmy Disc i 1990.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]
  • "The Rutles" (Soundtrack). LP. Warner Bros. Records 1978.
  • "The Rutles". CD. Rhino Records 1990. R2 75760. Plateetiketten har omtrent samme design som Capitol Records Yellow & Orange Swirl 45 RPM Label.
  • "The Rutles". LP. Limited Vinyl Replica Edition (Remastered). Rhino Records 2007. 8122-79968-9.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]