The Royal Tenenbaums

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Royal Tenenbaums
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
ProdusentWes Anderson
Barry Mendel
Scott Rudin
ManusforfatterWes Anderson
Owen Wilson
MusikkMark Mothersbaugh
SjeffotografRobert Yeoman
KlippDylan Tichenor
Foran kamera
Hovedrolle(r)Danny Glover
Gene Hackman
Anjelica Huston
Bill Murray
Gwyneth Paltrow
Ben Stiller
Luke Wilson
Owen Wilson
Annen informasjon
Budsjett21 millioner dollar
Totalomsetning71,4 millioner dollar
DistributørBuena Vista Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Royal Tenenbaums er en komedie fra 2001 produsert av Wes Anderson. Filmen har fått gode kritikker, og fikk blant annet terningkast 6 i både Aftenposten og Dagbladet.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Royal Tenenbaum forklarer til sine tre barn, Chas, Margot og Richie, at han og hans kone, Etheline, planlegger skilsmisse. Barna deres oppnådde stor suksess i ung alder. Chas er et geni innenfor matte og forretninger, som Royal stjeler penger fra. Margot, som ble adoptert, ble tildelt et stipend for et skuespill som hun skrev i niende klasse. Richie er et vidunderbarn og kunstner som uttrykker sin kjærlighet til Margot gjennom sine maleri. Royal tar regelmessig Richie med på utflukter uten de andre barna. Eli Cash er Tenenbaums nabo, og Richies aller beste venn.

22 år senere blir Royal sparket ut av et hotell han har bodd på. Barna oppnår ikke samme suksess som de gjorde tidligere i livet. Richie reiser verden rundt på cruiseskip. Han skriver til Eli, og avslører sine romantiske følelser for Margot. Chas har blitt overbeskyttende mot sønnene Ari og Uzi etter hans kones Rachaels død i en fly-ulykke. Margot er gift med nevrolog Raleigh St. Clair, som hun gjemmer sin røyking fra. Ethelines tidligere regnskapsfører, Henry Sherman, ønsker å gifte seg med henne. Royal påstår at han har magekreft for å få sin kone tilbake. Etheline får barna sine hjem. Royal flytter hjem igjen, og setter opp medisinsk utstyr på Richies tidligere soverom. Royal får vite om Chas sin overbeskyttende natur, og tar med barnebarna sine på hundekamp og butikk-tyveri.

Eli, som Margot har hatt en affære med, forteller henne at Richie elsker henne. Royal oppdager forholdet og motsetter seg Margots behandling av Raleigh. Richie ansetter en privatetterforsker for å overvåke Margot. I mellomtiden forsøker Henry å undersøke Royal's påstander om kreft, oppdager at sykehuset han skal ha fått behandling ved er stengt, legen hans ikke eksisterer, og at kreft-medisinen bare er godteri. Han samler familien sin for å avsløre at Royal har løyet om sin sykdom. Etterpå flytter Royal ut igjen.

Richie og Raleigh mottar deretter en rapport fra en privatetterforsker angående Margot, som avslører hennes historie med røyking og seksuell promiskuitet. Richie forsøker senere å begå selvmord, og havner på sykehus. Richie ønsker å bekjenne sin kjærlighet til Margot, og de deler et lidenskapelig kyss. Senere lanserer Margot et nytt teater-stykke hun har funnet på, inspirert av familien og deres tidligere hendelser.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]