The Report

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Report
orig. The Report
Generell informasjon
SjangerDramafilm
Utgivelsesår2019
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde119 minutter. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiScott Z. Burns
ProdusentSteven Soderbergh
ManusforfatterScott Z. Burns.
Foran kamera
Hovedrolle(r)Adam Driver
Annette Bening
BirollerTed Levine
Michael C. Hall
MedvirkendeTim Blake Nelson
Jon Hamm
Annen informasjon
Prod.selskapVICE Studios
DistributørAmazon Studios
Premiere26. januar 2019 (ved Sundance filmfestival) og 15. november 2019 (i USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Report (også under navnet "The Torture Report") er en amerikansk dramafilm fra 2019. Manus ble skrevet av Scott Z. Burns, som også fungerte som regissør.

Hovedrollene ble blant annet spilt av Adam Driver, Annette Bening, Ted Levine, Michael C. Hall, Corey Stoll, og Jon Hamm. Handlingen følger Daniel J. Jones og en komite fra det amerikanske Senatet som får i oppdrag å etterforske CIAs bruk av tortur. Filmen dekker også mer enn et 10-år med virkelige politiske intriger. "The Report" hadde verdenspremiere i løpet av Sundance filmfestival den 26. januar 2019, og kom ut på kino i USA den 15. november 2019 publisert av Amazon Studios.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Daniel J. Jones (spilt av Adam Driver) en senatet-medarbeider, blir utpekt av senator Dianne Feinstein (spilt av Annette Bening) for å lede en etterforskning av CIA som i 2005 skal ha ødelagt en rekke avhør de utførte mot påståtte terrorister. Jones, og hans seks medarbeidere, som inkluderer April og Julian, begynner arbeidet tidlig i 2009 med å gjennomgå 6 millioner sider med CIA-materiale.

Fortellingen skifter tilbake til terror-angrepene den 11. september 2001, og introduserer George Tenet, Bernadette og Gretchen som er en del av Counterterrorist Center (CTC) som følger med på live-videoer av terror-angrepene. Ved CIAs hovedkvarter noen få dager senere rapporterer Tenet om sitt møte på Camp David med daværende president George W. Bush og CTC-direktør Cofer Black. John Rizzo, CIAs juridiske rådgiver, rapporterer at presidenten hadde gitt CIA fullmakter til å "arrestere og avhøre mistenkte terrorister"

Jones møter FBI-agent Ali Soufan, og får vite mer om CIAs avhørsprogram, spesielt angående Abu Zubaydah. Jones informerer senator Dianne Feinstein på kontoret hennes, og leverer bevis fra CIAs egne registre som beviser at CIA visste at Zubaydah ikke var noe høytstående medlem av al-Qaida. Men CIA skal ha løyet ovenfor Justisdepartementet og president Bush om at Abu Zubaydah skal ha vært en sentral aktør innenfor terror-organisasjonen, mottok de autorisasjon datert i august 2002 til å torturere Zubaydah videre. [1]

Raymond Nathan (spilt av Tim Blake Nelson) møter Jones i hemmelighet, og forteller at Nathan og flere andre hadde ønsket å forlate tjenesten på grunn av bruk av tortur. Nathan var vitne til waterboarding av Zubaydah, som nesten druknet og som mistet bevisstheten i løpet av tortur-øktene. Jones og April avdekker også historien om Gul Rahman, som døde av hypotermi i 2002 etter omfattende CIA-avhør. Jones møter Feinstein og hennes stab-medlem Marcy Morris for å informere dem om disse CIA-avhørene.

I et annen flashback til mars 2003, hvor Khalid Sheikh Mohammed blir utsatt for tortur. Men CIA-agentene klager over at når han blir torturert, lyver Muhammad i avhør i forsøk på å unngå mer tortur. Men Gretchen bestemmer at torturen skal fortsette. April kunngjør til Jones at hun ønsker seg en annen jobb - motløs av den manglende støtten til deres undersøkelser, og hennes bekymring for at rapporten aldri kan bli publisert.

Jones gjennomfører resten av rapporten på 6 200 sider, og rapporten godkjennes av Etterretningskomiteen fra Senatet ledet av senator Dianne Feinstein, den 13. desember 2012. Rapporten sendes deretter videre til CIA for endelige kommentarer. Men to måneder senere blir imidlertid John Brennan tildelt rollen som den nye direktøren for CIA. Brennan forteller til Jones og senator Feinstein at han er uenig i det aller meste av rapporten, og Brennan vil ikke tillate at rapporten blir publisert. CIA, ydmyket av rapporten, truer også med å tiltale Jones for å "stjele" informasjon fra CIAs datamaskiner./

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Adam Driver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]