The New Saints FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The New Saints FC
The New Saints Football Club
Stiftet2003 (sammenslått)
Nettsidehttps://www.tnsfc.co.uk/
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnThe Saints
HjemmebanePark Hall, Oswestry
Kapasitet2000
LigaCymru Premier (nivå 1)
LandStorbritannia
StedWhittington
AnnetNr. 1 i 2022/23-sesongen
Administrasjon
StyrelederUbesatt
HovedtrenerMike Davies
Hjemmedrakt
Bortedrakt

The New Saints Football Club (offisielt The New Saints of Oswestry Town and Llansantffraid Football Club) er en walisisk/engelsk fotballklubb som representerer landsbyen Llansantffraid-ym-Mechain i Powys i Wales og byen Oswestry i Shropshire i England. De to stedene ligger 13 km fra hverandre. Klubben spiller i Welsh Premier League (øverste divisjon i Wales). Klubbens hjemmebane er Park Hall i Oswestry.

Dagens klubb ble stiftet i 2003 da Total Network Solutions FC (tidligere Llansantffraid FC) og Oswestry Town FC slo seg sammen. Klubbens farger er grønt og hvitt (hjemmedraktene, Llansantffraid/Total Network Solutions' tradisjonelle farger) og blått (bortedraktene, Oswestry Towns tradisjonelle farge).

Historie[rediger | rediger kilde]

Llansantffraid FC[rediger | rediger kilde]

Llansantffraid FC ble stiftet i 1959 og spilte på Recreation Ground. Klubben spilte i lavere walisiske divisjoner til de med det tredje opprykket på fire år kvalifiserte seg for den nye toppdivisjonen League of Wales i 1993.

Total Network Solutions FC[rediger | rediger kilde]

I 1996 vant Llansantffraid den walisiske cupen for første gang, og fikk spille i Cupvinnercupen. Samme år fikk klubben en sponsoravtale med datafirmaet Total Network Solutions fra Oswestry, og tok sponsornavnet som klubbnavn. Sommeren 1996 spilte klubben sine første europacupkamper under navnet Total Network Solutions Llansantffraid FC. De greide 1-1 hjemme mot de polske cupmestrene Ruch Chorzów før de tapte 0-5 borte. Klubben (medregnet den sammenslåtte klubben) har siden kvalifisert seg for europacupspill flere ganger, men har ennå til gode å vinne en kamp. Klubbens hjemmekamper i europacupene har hovedsakelig blitt spilt enten på Newtowns bane Latham Park eller Wrexhams bane Racecourse Ground, siden deres egen hjemmebane Recreation Ground var langt unna å tilfredsstille UEFAs krav. UEFA-cupkampen mot Manchester City i 2003 ble imidlertid spilt på store Millennium Stadium i Cardiff.

I 1997 ble klubbnavnet endret til Total Network Solutions FC, og klubben ble med det den første i Storbritannia som tok sponsornavn helt og fullt i bruk som klubbnavn. Blant publikum og i media ble imidlertid forkortelsen TNS brukt i stor grad. TNS vant ligaen for første gang i 2000, og valgte deretter å bli helprofesjonelle, som den andre klubben i den walisiske serien.

Etter at Barry Town kom i store økonomiske vanskeligheter og måtte oppgi proffstatusen i 2003, var TNS den eneste helprofesjonelle klubben i den walisiske serien. Ligakollegene Llanelli ble imidlertid også profesjonelle i 2005.

Oswestry Town FC[rediger | rediger kilde]

En fotballklubb i Oswestry ble stiftet i 1860, og var med det en av verdens eldste fotballklubber. De var en engelsk klubb, men spilte også i Wales. Oswestry-klubben var med da det walisiske fotballforbundet ble stiftet i 1876, og deltok i den walisiske cupen helt fra starten i 1877. Under navnet Oswestry White Stars FC vant de cupen i 1884 og som Oswestry United FC vant de i 1901 og 1907. Klubben lå nede fra 1915 til 1920, da den gjenoppsto som Oswestry Town FC. Senere spilte den i flere lavere engelske divisjoner, men fortsatte å måle krefter med de walisiske klubbene i Welsh Cup.

I 1988 måtte Oswestry Town selge hjemmebanen Victoria Road for å betale gjeld, og klubben ble igjen midlertidig nedlagt. Men aktiviteten ble tatt opp igjen og klubben tok i bruk Park Hall som ny hjemmebane. I stedet for å delta i engelsk serie igjen, valgte de å bli med i walisisk serie, noe klubbens lange medlemskap i det walisiske fotballforbundet ga dem mulighet til. Oswestry Town startet på nivå 3 i Wales høsten 1993.

Våren 1996 vant de Cymru Alliance (nivå 2), men fikk ikke rykke opp, siden hjemmebanen Park Hall ikke tilfredsstilte stadionkravene til League of Wales. Med tidligere økonomiske problemer friskt i minne, ønsket ikke klubben å sette seg i stor gjeld for å oppgradere banen. Men banen ble likevel oppgradert på lengre sikt, og da Oswestry Town igjen vant divisjonen i 2000, fikk de endelig lov til å rykke opp. Men klubben fikk på nytt økonomiske problemer, og valgte å slå seg sammen med naboklubben Total Network Solutions FC i 2003. UEFA nektet først å godkjenne sammenslåingen fordi de to klubbene ikke var fra samme land, men omgjorde avslaget etter to dager, særlig med bakgrunn i Oswestrys rolle i stiftelsen av det walisiske fotballforbundet og deres faste deltakelse i den walisiske cupen.

Sammenslått klubb og The New Saints FC[rediger | rediger kilde]

Den nye klubben beholdt sponsornavnet Total Network Solutions FC, men spilte på Oswestry Towns bane Park Hall. De vant ligaen i 2005, 2006 og 2007, og vant også den walisiske cupen i 2005.

Sommeren 2005 var Liverpool, som hadde vunnet Mesterligaen samme vår, ikke kvalifisert for den kommende sesongens mesterliga, på grunn av at de hadde gjort det for dårlig i serien våren 2005. TNS, som var kvalifisert for Mesterligaen, tilbød seg å spille en ekstra kvalifiseringsrunde mot Liverpool om plassen i første kvalifiserende runde.[1][2] Det walisiske fotballforbundet motsatte seg forslaget, men UEFA kom fram til et kompromiss der Liverpool fikk plass i første kvalifiserende runde, og det endte med at Liverpool og TNS likevel ble trukket som motstandere i denne runden. TNS tapte imidlertid både bortekampen i Liverpool og hjemmekampen i Wrexham med 0-3.

I 2006 måtte klubben finne et nytt navn da klubbens sponsor Total Network Solutions kjøpt opp av British Telecom, og sponsoravtalen utløp. Det nye navnet ble The New Saints FC. Llansantffraid FCs kallenavn hadde alltid vært The Saints, mens byen Oswestry hadde sterke forbindelser til Sankt Oswwald. Samtidig beholdt klubben initialene TNS.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Llansantffraid/Total Network Solutions (til 2003)[rediger | rediger kilde]

  • Ligamester: 2000
  • Walisisk cupmester: 1996

Oswestry Town[rediger | rediger kilde]

  • Walisisk cupmester: 1884 (som Oswestry White Stars), 1901 og 1907 (som Oswestry United)

Total Network Solutions (fra 2003)/The New Saints[rediger | rediger kilde]

  • Ligamester: 2005, 2006, 2007
  • Walisisk cupmester: 2005

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]