Oswestry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oswestry
Oswestry
Marknadsplassen
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Oswestry
Admin. grevskap: Shropshire
Seremon. grevskap: Shropshire
Status By (town)
Befolkning 15 613 (2001)

Oswestry er en by i grevskapet Shropshire i England, nær grensen til Wales. Byen er administrasjonssenter for distriktet Oswestry. Befolkningstallet var i 2002 38 029 i distriktet, hvorav de fleste bor i byen.

Den eldste bebyggelsen er ved Gamle Oswestry, der det finnes rester av et stort fort fra jernalderen. Arkeologiske undersøkelser har vist at det var bebodd fra omkring 550 f.Kr. I 642 sto slaget ved Maserfield rett ved stedet hvor byen ligger. I slaget seiret Penda av Mercia over Oswald av Northumbria. Sistnevnte ble drept, og liket ble hengt fra et tre, «Oswald's Tree», som ble forvansket til Oswestry. Oswalds kilde skal ha sprunget fram der en av kongens armer ble sluppet av en ravn. Offas dike går rett vest for byen.

I Domesday Book er det notert et slott som tilhørte Rainald, sheriff av Shropshire. Normannerne bygde et nytt slott i det 12. århundre; dette ble fullstendig rasert etter den engelske borgerkrigen. I middelalderen skiftet engelskmennene og waliserne stadig på å ha kontroll over Oswestry.

Etter borgerkrigen foregikk det fortsatt kamper om grensen ved byen, og det ble derfor bygget en bymur for å beskytte borgerne. Denne ble revet i det 18. århundre, slik at bare en søyle fra en av byportene er tilbake.

Den lokale fotballklubben, The New Saints FC, er et av de få engelske lagene som spiller i den walisiske ligaen.