Oswestry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oswestry
Marknadsplassen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktOswestry
Admin. grevskapShropshire
Seremon. grevskapShropshire
StatusBy (town)
PostnummerSY10
Retningsnummer01691
Befolkning17 105 (2011)
Kart
Oswestry
52°51′35″N 3°03′14″V

Oswestry (walisisk: Croesoswallt) er en markedsby og verdslig sogn i grevskapet Shropshire i England, nær grensen til Wales. Byen er en av eldste grensebosetninger i England. Byen er administrasjonssenter for distriktet Oswestry. Den ligger ved veikrysset for motorveiene A5, A483, og A495. Ved folketellingen i 2011 hadde sognet en befolkning på 17 105 innbyggere.[1] Det var en økning på nær 10 prosent fra den tilsvarende folketellingen i 2001 med 15 613 innbyggere.[2] Byen ligger kun 8 km fra grensen til Wales, og har en blandet walisisk og engelsk kulturarv.[3] Biblioteksamling Welsh Collection oppbevares i byens bibliotek.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste bebyggelsen er ved den rundt 3000 år gamle bosetningen Gamle Oswestry, der det finnes rester av en stor bygdeborg fra jernalderen. Arkeologiske undersøkelser har vist at det var bebodd fra omkring 550 f.Kr. I 642 e.Kr. sto slaget ved Maserfield rett ved stedet hvor byen ligger. I slaget seiret Penda av Mercia over Oswald av Northumbria. Sistnevnte ble drept, og liket ble hengt fra et tre, «Oswald's Tree», som ble forvansket til Oswestry. Oswalds kilde skal ha sprunget fram der en av kongens armer ble sluppet av en ravn. Offas dike går rett vest for byen.

I Domesday Book fra 1086 er det omtalt en festning som tilhørte Rainald, sheriff av Shropshire. Normannerne bygde en ny festning på 1100-tallet; dette ble fullstendig rasert etter den engelske borgerkrigen. I middelalderen skiftet engelskmennene og waliserne stadig på å ha kontroll over Oswestry.

Etter borgerkrigen foregikk det fortsatt kamper om grensen ved byen, og det ble derfor bygget en bymur for å beskytte borgerne. Denne ble revet på 1700-tallet, slik at bare en søyle fra en av byportene er tilbake.

Den lokale fotballklubben, The New Saints FC, er et av de få engelske lagene som spiller i den walisiske ligaen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Population Density, 2011» Arkivert 4. september 2014 hos Wayback Machine., Neighbourhood Statistics, Office for National Statistics
  2. ^ «Oswestry». World Gazetteer. Arkivert fra originalen den 16. desember 2012.
  3. ^ «Oswestry & the Welsh Borders» Arkivert 29. oktober 2018 hos Wayback Machine., Shropshire Tourism
  4. ^ «Welsh Collection at Oswestry Library»[død lenke], Shropshire Council

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Oswestry hos Wikivoyage