Terry Nation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terry Nation
Født8. aug. 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cardiff
Død9. mars 1997[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (66 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseManusforfatter, romanforfatter, science fiction-forfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedKings Monkton School
NasjonalitetStorbritannia
Wales

Terry Nation (født 8. august 1930 i Cardiff, Wales, Storbritannia, død 9. mars 1997 i Los Angeles, California, USA) var en manusforfatter, som er mest kjent for å ha skapt dalekene for science fiction-serien Doctor Who. Han skapte også science fiction-seriene Survivors og Blake's 7.

Nation jobbet først innen komedie etter at han kom inn i TV-industrien i 1955 etter at Spike Milligan visstnok kjøpte en sketsj Nation hadde skrevet fordi han så sulten ut. Hans store gjennombrudd skjedde i begynnelsen av 1960-årene da han skrev for den populære stand-up-komikeren Tony Hancock. Han skrev først for Hancocks nye TV-serie og senere for hans sceneshow.

Nation jobbet som Hancocks hovedskribent på hans turne i 1963, men Hancock fortsatte å bruke sitt gamle materiale istedenfor det Nation hadde skrevet. De hadde en krangel og Nation fikk sparken. Før dette hadde han avslått et tilbud fra David Whitaker om å skrive for en ny science fiction-serie BBC holdt på å lage. Whitaker hadde tilbudt ham denne jobben fordi han var imponert over et manus Nation hadde skrevet for Out of This World. Nation var nå uten jobb og hadde en ung familie å forsørge. Han kontaktet derfor Whitaker og fikk jobben med å skrive for Doctor Who. Nation skrev historien The Daleks. Den introduserte dalekene, som ble seriens mest populære monstre.

Dalekene ble så populære at Nation blir ofte feilaktig omtalt som en av skaperne av Doctor Who, blant annet i en utgave av Trivial Pursuit. Serien ble utviklet av flere personer innen BBC, men daværende sjef for dramaavdelingen, Sydney Newman, blir sett på som det nærmeste man kommer en skaper av serien.

Nation fikk plutselig mye oppmerksomhet på grunn av dalekene i media og han skrev flere historier for Doctor Who. Han jobbet også for de kommersielle TV-stasjonen og bidro på blant annet The Avengers, The Baron, The Persuaders, The Champions og The Saint.

I begynnelsen av 1970-årene, etter et langt fravær, returnerte han til Doctor Who og skrev flere dalek-historier. Denne nye kontrakten ga ham også tillatelse til å lage sin egen serie. Han skapte Survivors i 1975, som handlet om noen få mennesker som hadde overlevd en pest som hadde tatt livet av nesten alle menneskene på jorden. Serien ble godt mottatt, men Nations visjon for serien samsvarte ikke med den produsent Terence Dudley hadde og Nation forlot derfor serien etter en sesong.

Nations neste serie for BBC var Blake's 7 og den var enda mer suksessrik. Den handlet om en lurvet gjeng med kriminelle som var på flukt fra den skumle terran-føderasjonen i et stjålet romskip. Serien varte i fire sesonger fra 1978 til 1981 og den fikk en stor tilhengerskare i Storbritannia. Nation skrev hele den første sesongen av serien. Han skrev mindre og mindre etter hvert og manusredigerer Chris Boucher tok over kontrollen. Nation skrev ikke noe for serien i den fjerde og siste sesongen. Etter at den ble avsluttet prøvde Nation uten hell å finnen noen som kunne finansiere en femte sesong. Rett før han døde arbeidet han med å gjenopplive serien sammen med en av skuespillerne, Paul Darrow.

I slutten av 1960-årene prøvde Nation å lage en serie i USA som skulle fokusere på dalekene. Selv om det ikke ble noe av serien, jobbet han mere og mere i USA og til slutt flyttet han dit. Det som han sannsynligvis blir husket mest for blant det han skrev for amerikansk TV, var hans bidrag til TV-serien MacGyver. Han døde av emfysem i 1997.

Nation skrev lite for andre medier enn TV. I 1976 skrev han dog en barnebok for datteren Rebecca, som het Rebecca's World: Journey to the Forbidden Planet. Han likte å gjøre narr av sin egen suksess og han beskrev seg selv som en «hack» i et intervju.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ MAK, PLWABN-ID 9811408572905606[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 20750, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 5106, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6nc9557, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tarrant, Graham. Obituary: Terry Nation. The Independent. Torsdag, 13. mars 1997 (side 18).
  • Barker, Dennis. Obituary: Terry Nation – The man who invented the Daleks. The Guardian. Torsdag, 13. mars 1997 (side 17).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]