The Aztecs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
006 – The Aztecs
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter John Lucarotti
Regissør John Crockett
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode F
Sesong 1
Lengde 4 episoder à 25 minutter
Sendedato 23. mai–13. juni 1964
Skuespillere

Dr. Who – William Hartnell
Ian Chesterton – William Russell
Barbara Wright – Jacqueline Hill
Susan Foreman – Carole Ann Ford
Autloc – Keith Pyott
Tlotoxl – John Ringham
Ixta – Ian Cullen
Cameca – Margot van der Burgh
First Victim – Tom Booth
Aztec Captain – David Anderson
Tonila – Walter Randall
Perfect Victim – André Boulay

Kronologi
← Forrige Neste →
The Keys of Marinus The Sensorites

The Aztecs er en Doctor Who-historie på 4 episoder som ble vist på BBC One fra 23. mai til 13. juni 1964.

Boken basert på historien ble skrevet av John Lucarotti og utgitt i juni 1984 av Target Books. Den nevner at historien foregår i 1507, noe som ikke er nevnt i TV-serien.

Historien ble utgitt på VHS i 1992 og på DVD 21. oktober 2002.

Musikken for denne historien ble skrevet av komponist Sir Richard Rodney Bennett.

Episodenavn[rediger | rediger kilde]

  1. The Temple of Evil
  2. The Warriors of Death
  3. The Bride of Sacrifice
  4. The Day of Darkness

Handling[rediger | rediger kilde]

Tardisen ender opp i Mexico i det femtende århundre. Når de går ut av den viser det seg at den er inne i en grav. De går ut av graven og døren låser seg bak de. Barbara blir tatt for å være en inkarnasjon av Yetaxa, en død yppersteprest. Barbara later som hun er Yetaxa og bestemmer seg for å få en slutt på ofring av mennesker. Hun ser den gode siden av aztekernes kultur i kunnskapens yppersteprest, Autloc, og den grusomme siden i yppersteprest Tlotoxl. Siden hun er en ekspert på denne tidsperioden, ser hun hvor moderne kulturen er og hun tror at hvis hun får slutt på menneskeofring, blir de spart av conquistadorene. Doktoren advarer henne at hun ikke kan forandre på historien, men hun ignorerer det.

Tlotoxl begynner å mistenke at Barbara ikke er Yetaxa fordi hun prøver å stoppe menneskeofring. Han setter opp feller for henne og hennes følgesvener. Ian har blitt tatt med til militæret der han må bevise at han kan kommandere hæren ved å vinne over aztekernes sterkeste kriger, Ixta. Ian vinner over Ixta og Tlotoxl får han over på sin side. Doktoren forteller Ixta uforvarende hvordan han skal vinne over Ian med gift, og kampen ender med at Ian nesten dør. Etter at dette feilet, prøver Tlotoxl å overbevise presten Tonila om å lage en gift de kan gi Barbara for å se om hun virkelig er udødelig og derfor en gud. Barbara nekter å drikke giften og forteller Tlotoxl at hun ikke er Yetaxa. Hun advarer ham mot å si det til de andre fordi ingen vil tro på ham.

Susan og Doktoren har i mellomtiden endt opp i giftemål. Susan brøt aztekernes lover og har blitt lovet bort til Perfekt Offer, som Tlotoxl har planlagt å ofre under neste solformørkelse. Doktoren, som ikke kjenner aztekernes kikker, har blitt forlovet med en aztekerkvinne, Cameca, etter at de delte en kopp kakao. Cameca hjelper Doktoren og Ian med å finne en vei inn i graven, selv om hun vet at han vil forlate henne. Ian går inn i en tunnel og finner en hemmelig dør som leder inn i graven. Han forteller de andre at de kan dra.

Barbara blir klar over at hun ikke kan forandre en hel kultur, men at hun har forandret meningene hos en mann, Autloc. Han hjelper henne med å finne de andre før han drar ut i ørkenen for å meditere. Ian ender opp med å drepe Ixta da de prøver å rømme. De kommer seg inn i tardisen og forlater tidsperioden mens Tlotoxl dreper Perfekt Offer.

Kontinuitet[rediger | rediger kilde]

  1. Doktoren sier til Barbara at man ikke kan skrive om historien, ikke en eneste linje. Det er uklart om det betyr at det er umulig å forandre historien eller om det er et etisk prinsipp. For eksempel så spør tidsherrene senere Doktoren om å forandre fortiden i Genesis of the Daleks, og i The Unquiet Dead forteller Doktoren Rose at historien alltid er i forandring.
  2. Historien blir ofte nevnt som den første hvor man ser en romantisk side av Doktoren. Tilhengere av denne ideen sier at selv om det var andre grunner for at Doktoren prøvde å forføre Cameca, var det også en attraksjon mellom Doktoren og henne slik skuespillerne fremførte manuset. Cameca gir Doktoren en brosje i løpet av historien og i den siste scenen legger han den fra seg, tenker seg om og plukker den opp igjen før han går inn i tardisen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png