Hopp til innhold

Thành Thái

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thành Thái
Keiser av Vietnam
FødtNguyễn Phúc Bửu Lân
Franskokkupert Vietnams flagg 14. mars 1879
Huế, Vietnam
DødSør-Vietnam 24. mars 1954
Saigon, Sør-Vietnam
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleNguyễn Thị Định
Q24835170
Nguyễn Hữu Thị Nga
Chí Lạc
FarDục Đức
MorPhan Thị Điều
Søsken
6 oppføringer
Nguyễn Phúc Bửu Tán
Nguyễn Phúc Bửu Kiêm
Nguyễn Phúc Bửu Lũy
Nguyễn Phúc Tốn Tùy
Nguyễn Phúc Nhàn Gia
Nguyễn Phúc Châu Hoàn
BarnDuy Tân
NasjonalitetAnnam
Regjeringstid18891907

Thành Thái (født 14. mars 1879 i Huế, død 24. mars 1954 i Saigon) var i årene 1889 til 1907 keiser i Vietnam tilhørende Nguyễn-dynastiet. Han var født som prins Nguyễn Phúc Bửu Lân og var sønn av keiser Dục Đức.

Da keiser Đồng Khánh kom til makten i 1885, ble prins Bửu Lân satt i husarrest sammen med moren da han angivelig hadde støttet den nye keiserens motstandere. Med da Đồng Khánh døde i 1889, anså de franske kolonimaktene og de høyere vietnamesiske embetsmennene den unge Bửu Lân til å være den beste etterfølgeren. Dette møtte sterk motstand hos moren, på bakgrunn av at hennes ektemann Dục Đức hadde blitt drept samme år han ble keiser. Men den 10 år gamle prinsen ble kåret til keiser med navnet Thành Thái.

Men den unge keiseren var fullstendig klar over at han ble overvåket av de franske koloniherrene gjennom spioner ved keiserpalasset. Mens hans forgjenger hadde vært samarbeidsvillig overfor franskmennene, svarte den unge keiseren med passiv motstand mot koloniherredømmet, da han visste at aktiv motstand ville være det samme som selvmord. Han var en folks representant som brydde seg om sitt land og folk. Han kunne kle seg ut i vanlige klær og snike seg ut fra keiserpalasset i Huế for å snakke med vanlige folk og lodde stemningen.

For å vise franskmennene sin moderne innstilling, var han den første keiseren som klippet håret på vestlig manér og lærte seg å kjøre bil. Men han forble forbitret over den utenlandske kontrollen over landet. Han designet et nytt flagg for landet, til erstatning for det tidligere helgule.

Thành Thái designet et nytt flagg for landet, og dette ble videreført som Sør-Vietnams flagg

Etter hvert følte han seg innestengt i de keiserlige omgivelsene, da disse var under konstant fransk overvåkning, og han lot som om han var eksentrisk for å få oppmerksomheten bort fra sitt mer aktive motstandsarbeid mot franskmennene. Han var i ferd med å bli en del av en motstandsbevegelse basert i Kina da han ble arrestert av franskmennene, som erklærte at han var blitt gal og tvang ham til å abdisere.

Han ble først sendt i indre eksil i Vung Tau i det sørlige Vietnam i 1907, og hans sønn Duy Tân ble satt inn som den nye keiseren. Men også Duy Tân gjorde opprør mot franskmennene, og i 1916 ble de begge sendt i eksil til den franske øya Réunion i Indiahavet 800 km øst for Madagaskar.

Han ga aldri opp håpet om vietnamesisk uavhengighet og i 1945 fikk han lov til å vende tilbake, men ble holdt i husarrest i Vũng Tàu. Han døde i Saigon i 1954.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Đồng Khánh 
Keiser over Vietnam
Etterfølger:
 Duy Tân