Sør-Vietnams flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flagget i bruk under feiring av Tết i 8. februar 2008

Sør-Vietnams flagg var designet av keiser Thành Thái i 1890 og keiser Bảo Đại gjenopptok bruken av dette i 1948.

Flagget hadde tidligere vært brukt som Nguyen-dynastiets flagg og som flagg for Staten Vietnam. Sør-Vietnam videreførte bruken av dette fram til 30. april 1975 da landet ble erobret og annektert av Nord-Vietnam.

Flagget baserer seg på det tidligere ensfargede gule flagget som ble tatt i bruk av keiser Gia Long i 1802, og ble designet som følge av et dekret fra keiser Thành Thái i 1890, som ville ha et flagg med tre røde striper på den gule bakgrunnen. Disse tre stripene symboliserte de tre landsdelene (landskapene) Tonkin i nord, Annam i det midtre og Cochinkina i sør i Vietnam. Keiser Khải Định erstattet dette i sin regjeringsperiode med et flagg hvor de tre stripene var erstattet med en bred, røde stripe.

Flagget blir fortsatt brukt av den vietnamesiske diaspora, da dagens vietnamesiske flagg blir ansett for å være fornærmende da det er flagget til dagens kommunistiske regime og svært mange av den vietnamesiske diaspora (Viet Kieu) har flyktet fra dette på slutten av 1970-tallet og på 1980-tallet som båtflyktninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]