Annam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Annam er en region i det sentrale Vietnam. Området kom under kinesisk herredømme i 111 f.Kr. under navnet Annan. Det kalles på vietnamesisk også Trung Bộ. Tidligere var det et kongedømme med hovedstad i Huế. Det ble erobret av Frankrike i 1884.

De to andre vietnamesiske landsdelene, Cochinkina og Tonkin, var også først under kinesisk og i den nyere tid under fransk styre.

Den viktigste byen i landsdelen er den gamle keiserbyen Hue, andre viktige byer er Binh Dinh, Da Nang, Quang Tri og Vinh.

Ordet og navnet Annam er eldre enn navnet Vietnam. Kineserne brukte navnet som en geografiske betegnelse for hele det området som i dag kalles Tonkin og den nordlige delen av dagens Annam. Det folk som senere ble kalt vietnamesere var hjemmehørende her. Sønnenfor lå Champa, som var dominert av en befolkning av khmertype, forløpere til dagens kambodsjanere.

I 939 drev annameserne (vietnameserne) ut det kinesiske styre og Annam ble selvstyrt. Det forble det, med unntak av en kinesisk okkupasjon fra 1407 til 1428 og frem til franskmennene koloniserte Indokina på 1800-tallet.

Fra 1558 ble kongedømmet i praksis delt mellom to dynastier. Trinh-dynastiet regjerte fra Hanoi-området ned til det franskmennene kalte Porte d’Annam (dette nordlige området ble kalt Tonkin av europeerne da de begynte å utforske Indokina på samme tid – opprinnelig var Hanoi og Tonkin synonymer). Nguyen-dynastiet hadde sete i Huế og regjerte over området fra Porte d’Annam sørover til området rundt dagens Quy Nhon.

Se også[rediger | rediger kilde]