Teufelsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Teufelsberg
Teufelsberg
Teufelsberg med den tidligere amerikanske radarstasjonen.
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin
Høyde over havet120

Teufelsberg (norsk: «Djevelberget») er et 120 meter kunstig oppbygget berg i Grunewald i Charlottenburg-Wilmersdorf i Berlin.[1] Berget ble oppført mellom 1950 og 1972 og består av 26 millioner kubikkmeter bygningsrester. Bygningsrestene kom fra ødelagte hus og anlegg i Berlin etter bombingen ved avslutningen av den andre verdenskrigen. Teufelsberg er det høyeste landskapspunkt innenfor Berlins grenser. Store Müggelberg er det høyeste naturlige punkt i delstaten.

De karakteristiske bygningene til den tidligere amerikanske flyovervåknings- og avlyttingsstasjonen er oppført på toppen av Teufelsberg. Herfra er det utsikt til naturvernområdet Grunewald og elven Havel. Teufelsberg ligger ved Teufelsseechaussee mellom Grunewald stasjon og Heerstrasse stasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

På stedet for dagens Teufelsberg sto i 1940-årene råbygget til Forsvarsteknisk fakultet som var en del av Albert Speers Welthauptstadt Germania. Etter den andre verdenskrigen ble dette anlegget revet og fra og med 1950 var stedet etablert som deponi for bygningsrester fra de istykkerbombede bygningene i byen. Andre tilsvarende deponier som Insulanerhøyden og Stadion Wilmersdorf hadde ikke kapasitet til å ta imot mer. Fra 1950 ble det daglig kjørt ut inntil 600 lastebiler med inntil 6 800 kubikkmeter avfall.[2] De første ti millioner kubikkmeter ble passert i 1957, og i 1972 var det kjørt ut tilsammen 26 millioner kubikkmeter ruinmasser til stedet. Den kunstig anlagte Teufelsberg ble den høyeste landskapsformasjon i daværende Vest-Berlin. Etter at deponeringen av bygningsrester var avsluttet i 1972 ble berget dekket med sand og matjord og senere beplantet.

Det tyske begrepet for et slik berg er Trümmerberg (norsk: «ruinberg») eller Schuttberg (Schutt, tysk for bygningsavfall). Tilsvarende berg finnes flere steder i Berlin og i andre tyske byer, blant annet i Olympiaparken i München.

Stasjonen tilhørte de amerikanske okkupasjonsstyrkene etter den andre verdenskrigen. Etter at amerikanerne trakk seg ut ble anlegget benyttet i flysikringstjenesten mellom 1991 og 1999, men har deretter stått ubenyttet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]