Tetrops starkii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tetrops starkii
Nomenklatur
Tetrops starkii[1]
Chevrolat, 1859
Populærnavn
(dvergaskebukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieVedbukker
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: løvskog og hager med ask
Utbredelse: Europa
på Sør-Østlandet i Norge.

Tetrops starkii er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Artsdatabanken har ikke normert noe norsk navn, men dvergaskebukk er foreslått. Den er funnet noen få ganger ved Oslo i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (3–6 mm), slank, hårete trebukk med brungule dekkvinger. Arten er en av de minste nordiske trebukkene og ligner sterkt på den vanligere arten Tetrops praeustus, men kan skilles fra denne på at det mørke området i spissen av dekkvingene er større, og at sidene av pronotum har bare lange hår (både korte og lange hos Tetrops praeustus), videre på at pronotum er bredest bak midten (bredest i midten hos Tetrops praeustus), og at dekkvingene er grovere punktert (for å se denne forskjellen må man ha de to artene ved siden av hverandre). Antennene er slanke, hårete, mørke og omtrent så lange som kroppen. Hodet er kort og bredt, rundet foran, tett kledt med ganske lange hår. Pronotum er svart, noe blankt, litt bredere enn langt, bredest bak midten, med lange, mørke hår. Dekkvingene er brungule med svart spiss (grunnfargen gjerne noe mørkere enn hos Tetrops praeustus), en del bredere enn pronotum, med markerte skuldre, parallellsidige fra skuldrene til kort før spissen. De er kledt med ganske lange, mest lyse hår. Beina er forholdsvis korte og brungule.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg under barken på nylig døde, unge grener og skudd av ask, den er den eneste nordiske trebukken som regelmessig går på dette treslaget. Larveutviklingen tar ett år, kanskje av og til to. De voksne billene spiser på blader og bark av ask i mai-juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den østlige delen av Europa. I Norge er den funnet noen få ganger i nærheten av Oslo. Det er imidlertid grunn til å tro at arten kan være oversett, for det første fordi den er nesten den eneste trebukken som regelmessig finnes på ask, og det derfor sjelden blir lett etter trebukker der, og dessuten fordi den ligner så mye på den mye vanligere arten Tetrops praeustus.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Tetrops starkii som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]