Tetrops praeustus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Tetrops praeustus
Tetrops praeustus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tetrops praeustus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: dvergtrebukk
Hører til: Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Vest-Palearktis
over det meste av Norge.

Dvergtrebukk (Tetrops praeustus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet i det meste av Norge, men ikke på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (3-6 mm), middels slank, hårete trebukk med brungule dekkvinger. Arten er en av de minste nordiske trebukkene og ligner sterkt på den sjeldnere arten Tetrops starkii, men kan skilles fra denne på at det mørke området i spissen av dekkvingene er mindre, og at sidene av pronotum har både korte og lange hår (bare lange hos Tetrops starkii), videre på at pronotum er bredest i midten (bredest bak midten hos Tetrops starkii). Antennene er slanke, hårete, mørke og omtrent så lange som kroppen. Hodet er kort og bredt, rundet foran, tett kledt med ganske lange hår. Pronotum er svart, ganske blankt, litt bredere enn langt, bredest i midten, med korte, lyse og lange, mørke hår om hverandre. Dekkvingene er brungule med svart spiss, en del bredere enn pronotum, med markerte skuldre, parallellsidige fra skuldrene til kort før spissen. De er kledt med ganske lange, mest lyse hår. Beina er forholdsvis korte og brungule.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever under barken på nylig døde, tynne greiner av flere ulike løvtrær, kanskje særlig ville og dyrkede epletrær, rogn og hagtorn. Utviklingen tar 1-2 år. Larven lever ofte sammen med trebukkene Molorchus umbellatarum, Pogonocherus hispidulus og Pogonocherus hispidus. De voksne billene kan finnes fra mai til juli, gjerne sittende på blader.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika og over det meste av Europa øst til Kaukasus. I Norge er den funnet nord til Troms, men ser ut til å mangle på mesteparten av Vestlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]