Terminator Salvation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terminator Salvation
Generell informasjon
SjangerScience fiction, action
Utgivelsesår21. mai 2009 (USA/Canada)
5. juni 2009 (Norge)
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (Norge) (Norge)
Bak kamera
RegiMcG
ProdusentDerek Anderson
Victor Kubicek
Jeffrey Silver
Moritz Borman
ManusforfatterJohn Brancato
Michael Ferris
MusikkDanny Elfman
SjeffotografShane Hurlbut
KlippConrad Buff IV
Foran kamera
MedvirkendeChristian Bale
Sam Worthington
Anton Yelchin
Moon Bloodgood
Bryce Dallas Howard
Common
Jadagrace Berry
Michael Ironside
Helena Bonham Carter
Annen informasjon
Budsjett$200 millioner
Prod.selskapThe Halcyon Company
Wonderland Sound and Vision
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Terminator Salvation er en amerikansk science fiction-film fra 2009 og den fjerde i Terminator-serien. Filmen er regissert av McG med Christian Bale som motstandsbevegelsens leder John Connor og Sam Worthington som kyborgen Marcus Wright i hovedrollene. Anton Yelchin spiller Kyle Reese.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 2003 kommer Dr. Serena Kogan fra bedriften Cyberdyne Systems for å overbevise Marcus Wright, som sitter i fengsel og venter på dødsstraff, til å signere kroppen hans over til medisinsk forskning etter hans henrettelse. En stund senere aktiveres det automatiserte Skynet-systemet og den oppnår selvbevissthet. Systemet oppfatter mennesker som en trussel mot systemets eksistens, og den starter derfor en atomkrig for å utrydde hele menneskeheten. I 2018 leder John Connor et angrep mot en Skynet-base, hvor han oppdager menneskelige fanger og en ny type Terminator-robot, T-800. John overlever en eksplosjon ved basen, og hele basen ser ut til å bli ødelagt. Etter at John går sin vei dukker Marcus Wright opp fra alle vrakrestene ved basen, og han begynner å gå i retning Los Angeles.

John vender tilbake til sitt hovedkvarter ombord på en atomubåt, hvor han blir informert av general Hugh Ashdown om at de har oppdaget et skjult signal som inneholder en kode som de tror kan stoppe Skynet sine maskiner for godt. De planlegger derfor en offensiv mot Skynet sitt hovedkvarter i San Francisco. De oppdager også en liste med navn som Skynet planlegger å drepe. John får vite at han står som nummer to på denne listen, rett etter Kyle Reese. Motstandslederne er ikke klar over Kyles viktighet, men John vet at Kyle Reese i fremtiden kommer til å reise tilbake i tid og bli Johns far (som sett i filmen The Terminator) og John innser at Skynet også har oppdaget denne sammenhengen.

I Los Angeles oppdager Kyle et stumt barn som heter Star under en trefning mot Skynets maskiner. Men Kyle og Star blir bortført, og tatt i fange av Skynet. Samtidig lokaliserer Marcus Wright den ned-skutte piloten Blair Williams. De finner veien til Johns base. Motstandskjemperne som slåss mot Skynet oppdager at Marcus faktisk er en cyborg, med et mekanisk skjelett og en delvis kunstig hjernebark. Selv om Marcus mener at han er ett vanlig menneske, tror John og hans kone Kate at Marcus har blitt sendt for å henrette John. De ønsker å ødelegge Marcus, men Blair hjelper Marcus å komme seg unna. John ber general Ashdown om å utsette deres offensiv slik at de kan legge en plan for å hjelpe ut alle menneskene som Skynet holder fanget. Men Ashdown nekter, og fjerner John fra hans tidligere kommando.

Resten av motstandsbevegelsen nekter imidlertid å følge Ashdowns ordre, og de venter i stedet på signalet fra John. Marcus kommer seg inn på basen for å deaktivere et forsvarssystem, slik at John også kan infiltrere området og løslate menneskelige fanger. Marcus får vite av Skynet at han ble utnyttet av Skynet for å lokke John til området. Når motstandsbevegelsen setter i gang deres planlagte operasjon, kommer John til å bli drept og Skynet sitt mål vil dermed bli oppnådd. Det hemmelige signalet som motstanden mottok tidligere blir avslørt å egentlig komme fra Skynet, og Skynet planlegger å bruke dette signalet for å spore opp og ødelegge basen til motstandslederne. Marcus river ut maskinvare fra kroppen hans som knytter ham til Skynet, og han forsøker å hjelpe John å kjempe mot den nye T-800 Model-101 ​​Terminator.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Christian Bale som John Connor.
 • Sam Worthington som Marcus Wright. En hybrid av mennesker og robot.
 • Anton Yelchin som Kyle Reese som blir sendt tilbake i tid for å beskytte Sarah Connor, og dermed sikre overlevelsen av menneskeslekten.
 • Moon Bloodgood som Blair Williams. En pilot i motstandsbevegelsen.
 • Bryce Dallas Howard som Katherine Brewster-Connor. Kone til John Connor og datter av en av Skynets grunnleggere Robert Brewster.
 • Common som Barnes. Johns nestkommanderende.
 • Jane Alexander som Virginia. Leder for en gruppe menneskelige flyktninger.
 • Helena Bonham Carter som Dr. Serena Kogan / Skynet: En vitenskapelig vitenskapsmann fra Cyberdyne, som overbeviser Marcus Wright om å donere kroppen hans til hennes vitenskapelige forsøk.
 • Michael Ironside som General Hugh Ashdown. Leder for motstandsbevegelsen.
 • Roland Kickinger og Arnold Schwarzenegger som terminator T-800
 • Jadagrace Berry som Star. En 8 år gammel jente, som ble stum etter omfattende trauma på grunn av opplevelser i den post-apokalyptiske verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]