Hopp til innhold

Terje Rollem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terje Rollem
Fenrik Terje Rollem overtar Akershus festning fra den tyske kommandant major Josef Nichterlein 11. mai 1945. Selve frigjøringsdagen etter krigen var imidlertid 8. mai. Bildet ble senere gjenstand for et minnefrimerke. Bilde pressefotograf Johannes Stage
FødtTerje Rolld Martinsen
16. sep. 1915[1][2]Rediger på Wikidata
Bærum
Død4. apr. 1993[1][2]Rediger på Wikidata (77 år)
Lillehammer
BeskjeftigelseMilitært personell, offiser Rediger på Wikidata
Utdannet vedKrigsskolen
Befalsskolen for kavaleriet
Krigshögskolan
NasjonalitetNorge
Medlem avMilorg
UtmerkelserDeltagermedaljen
VåpenartHæren
Militær gradFenrik, rittmester, oberstløytnant, oberst
Deltok iAndre verdenskrig

Terje Rollem (opprinnelig Terje Rolld Martinsen; født 16. september 1915 i Bærum, død 4. april 1993) var oberst og Milorg-leder under andre verdenskrig.

Rollem er kjent som kommandant for en Milorg-styrke som 11. mai 1945 overtok kommandoen over Akershus festning fra de tyske okkupantene, representert ved major Josef Nichterlein og hans adjutant, Hauptmann Johannes Hamel. Bildet fra overtagelsen, tatt av fotograf Johs. Stage er et nasjonalt ikon, kjent av de fleste nordmenn, og ble i 1995 gjengitt på et frimerke.

Nichterlein var fra 1941 han stasjonert i Norge. I mai 1945 ledet han Frontleitstelle 12 i Oslo og overlot i kraft være den høyeste (og trolig eldste) tilstedeværende offiser Akershus festning til Hjemmefrontens representant fenrik Rollem 11. mai 1945. Det var vanlig i Wehrmacht at eldste offiser i en garnison ble betegnet som «Standortälteste», en seremoniell tittel, men også den befalingsmannen som var kontaktperson til sivile myndigheter. To dager tidligere hadde Franz Böhme undertegnede den tyske kapitulasjonen i Norge og de tyske styrkene var forpliktet til å trekke seg ut av alle større byer og befestninger. Om morgenen 11. mai hadde de fleste tyske soldatene og offiseren forlatt Akershus festning og det sentrale Oslo, omkring 500 tyske soldater var til stede på festningen ved overleveringen. Klokken 13.00 marsjerte Rollem med hundre mann inn på festningen. Omkring 500 mann fra Polititroppene kom også til Akershus. Nichterlein syntes det var respektløst at Rollem ikke hadde uniform og offisersdistinksjoner. Fotografen Johannes Stage hadde fått tips om hva som skulle skje og tok bildet uten at personene la merke til det. Bildet ble offentliggjort første gang i Oslo-Pressen 12. mai.[3]

Opprinnelig hadde Rollem sagt nei til fotografering, men Stage ble likevel tilskyndet av Rollems overordnede, troppssjef Viggo Didrichson, om å være til stede med kamera. «– Heldigvis var Didrichson mer fornuftig enn meg,» sa Rollem til Vi Menn i et intervju i januar 1981. «Han innså betydningen av en fotografisk dokumentasjon. At overdragelsen var et historisk øyeblikk, var ikke i mine tanker. Jeg var bare opptatt av mitt oppdrag. I dag er jeg veldig glad for at fotografen var til stede. […] – Det var først da det norske flagget ble heist, at det egentlig gikk opp for meg at krigen var over,» sa Rollem på en privat video innspilt i 2002.

Rollems militære karriere startet på Befalsskolen for kavaleriet i 1934. Etter befalsskolen tjenestegjorde han som instruktør i Kavaleriet. 9. april 1940 meldte han seg til tjeneste i 2. Dragonregiment og deltok i kampene i Gudbrandsdalen og Åndalsnes. Fra 1941 deltok han i Milorg.

Etter krigen hadde Rollem flere militære stillinger: Krigsskolen i 1946; stabssjef i Kavaleriinspektørens stab 1958-1961; oberst og sjef for Nord-Hålogaland landforsvar fra 1962. Deretter ved NATOs nordkommando på Kolsås; ved Østfold infanteriregiment; og sist ved Vegdirektoratetets militærkontor fra 1971 til pensjon i 1980.

Rollem mottok Deltagermedaljen med rosett.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Terje_Rollem[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Oppr. Rolld Martinsen, Norsk biografisk leksikon ID Terje_Rollem, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Ellefsen, 2005, s. 42.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Det moderne Norge: med et historisk tilbageblik, Harald Jørgensen, Rosenkilde, 1955
  • The Norseman, Dreyer, Nordmanns-forbundet, 2005
  • Hvem er hvem? 1979, Bjørn Steenstrup, Kunnskapsforlaget Aschehoug – Gyldendal, 1979, ISBN 8257301124
  • Aftenpostenartikkel om og med overtagelsesbildet
  • Aftenposten, 29.4.2003
  • VG, 12.2.2005
  • Ellefsen, Johan. «Offiserene som overleverte Akershus festning» I: St. Hallvard , nr 2 (2005)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]