Mezcal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mezcalflaske fra tre sider. Larven kan ses i bunnen.
En cantarokrukke for mezcal, laget av barro negro-steintøy.

Mezcal eller mescal er et samlenavn på meksikansk destillert brennevin fra agaveplanten og som har sin opprinnelse fra delstaten Oaxaca eller omliggende stater. Ordet mezcal kommer fra nahuatl mexcalli «kokt magueyløv» (fra metl «maguey» og ixcalli «kokt»). Det finnes flere forskjellige agaveplanter som gir flere forskjellige typer mezcal.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Mezcal produseres ved at agavestammen uten blad males og kokes for så å gjære til en mos som destilleres og lagres en kort tid, tradisjonelt i leirkrus som kan være brente. Smaken kan variere en del, men er ofte «røkt» i sin karakter.

Scorpion Mezcal.jpg

En myte er at tradisjonell metode for å kontrollere alkoholgehalten har vært å legge agavelarver (som regel hipopta agavis) i drikken. (Deres oppgave skulle vært å vise at spriten holder tilstrekkelig styrke, for dersom spriten er for svak skulle larven ha blitt oppløst.) Men dette er en etterkonstruksjon av noe som egentlig ganske snart ble et markedsføringsgrep. Å legge en eller flere larver i flasken er blitt et kjennetegn for en del produsenter. Andre erstatter larven med en skorpion.

Navnet til tross er det ingen risiko for at mezcal inneholder det narkotiske stoffet meskalin. Meskalin fremstilles av peyotekaktusen, som også er blitt kalt mescalkaktus.

Mezcal betraktes av mange som tequilaens «fattige fetter», skjønt ikke i Oaxaca der det meste av mezcalen produseres.

Mezcal drikkes helst i forsiktige klunker fra små glass, og ledsages av appelsin og chilisalt, og eventuelt en øl.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Udo Pini: Das Gourmet Handbuch. Könemann, Köln 2000. ISBN 3-8290-1443-0, Neuauflage: Ullmann in Tandem-Verlag, Potsdam 2007 ISBN 978-3-8331-4302-1 (s. 357).
  • Shadi Shokralla, Gregory A. C. Singer, and Mehrdad Hajibabaei: «Direct PCR amplification and sequencing of specimens' DNA from preservative ethanol». BioTechniques, Vol. 48, No. 3, March 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]