Telnjasjka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Telnjasjka, stripete sjømannstrøye båret som karakteristisk uniformsplagg av russiske matroser og fallskjermjegere.

Telnjasjka (med kyrilliske bokstaver Тельняшка) er et russisk navn på en stripete undertrøye som har blitt et karakteristisk uniformsplagg for russiske marine- og elitesoldater og et symbolmaskulinitet i landet. Trøya er laget av bomull, kan ha lange eller korte ermer, er hvit og har smale tverrstriper i farger etter våpenart; telnjasjka bæres av mannskaper i Russlands marine og marineinfanteri (mørkblå striper) og av fallskjermjegere i Russlands luftbårne styrker (VDV, Vozdushno-Desantnye Vojska) (lysblå striper). Telnjasjkaer kan i ulike varianter også fås kjøpt til sivil bruk.

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Matrosdresser i Den keiserlige russiske marine omkring 1901. Istedenfor skjorte bærer sjøfolka telnjasjka, stripete sjømannstrøye etter fransk forbilde.
Unge kadetter i Russlands luftbårne styrker (VDV) under en militærparade på Seiersdagen 2005. Lysblå beret og telnjsjka-striper er kjennetegn for russiske fallskjermjegere. «Blå bereter» kalles Голубой берет (golyboj beret) på russisk.

Stripete sjømannstrøyer var opprinnelig typisk for matroser fra Bretagne i Frankrike. Stripene skulle sørge for bedre synlighet dersom en falt i vannet og måtte reddes, men hadde også en symbolsk betydning. I 1858 ble plagget reglementert uniformstrøye for matroser i hele Den franske marinen og i andre halvdel av 1800-tallet også i flere andre lands sjøforsvar. Bruken av det praktiske strikkeplagget bredte seg dessuten til sivile sjømenn og andre arbeidsfolk. På 1930- og 1960-tallet ble stripete sjømannstrøyer, som ble kalt marinière eller matelot («sjømann») på fransk, et moteplagg i visse miljøer, på engelsk ofte under betegnelsen Breton stripes («striper fra Bretagne»).[1]

Telnjasjka ble innført i Den keiserlige russiske marine i 1874. Etter den russiske revolusjon ble uniformsplagget beholdt også i Den sovjetiske marine. Sjømannsplagget ble overtatt av marinejegerne da de ble etablert som styrker under andre verdenskrig. Lysblå beret og telnjsjka-striper er kjennetegn for russiske fallskjermjegere. «Blå bereter» kalles Голубой берет (golyboj beret) på russisk.

Sjømannstrøyer brukes istedenfor skjorte under matrosdresser og jakker som er åpne i halsen og dermed gir gjør plagget til en synlig del av uniformen.

Fargesymbolikk[rediger | rediger kilde]

Stripefargene på telnjasjkaene viser de ulike troppestyrkenes tilhørighet, for eksempel:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]