Gymnasterka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lys gymnasterka, «russerskjorte», i Den røde armés modell fra 1935, utstilt i et militærhistorisk museum i St. Petersburg.
Sovjetisk soldat i tysk krigsfangenskap 1941. Soldaten bærer gymnasterka under vattert jakke påsydd jødestjerne. Han har også pilotka (russisk båtlue), ridebukser og puttiser. Sovjetiske krigsfanger ble behandlet mye verre enn vestlig allierte. Mange som ble befridd, ble dessuten henrettet eller sendt i fangeleir som landssvikere.[1]

Gymnasterka (på russisk гимнастёрка) er en russisk uniformstrøye i form av en kittel med lav krage og knepping halvveis ned på brystet som ble båret med belte i livet. Plagget var i bruk i ulike modeller i Den keiserlige russiske hær og i Den røde armé fra 1870- til 1960-tallet. Snittet likner en tradisjonell kosovorotka eller «russerbluse».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gymnasterka ble tatt i bruk omkring 1870 som hvit sommeruniform for russiske regimenter utstasjonert i Turkestan. Plagget var praktisk og bekvemt, og bruken spredte seg til andre avdelinger, etter hvert også i kamuflerende khaki og med plateformede epåletter og brystlommer.

Etter den russiske revolusjonen fikk Den røde armé en variant med brede bånd foran, og både bolsjeviker og hvitegardister brukte plagget i ulike varianter og farger under den russiske borgerkrigen tidlig på 1920-tallet. Plagget ble imidlertid avskaffet av Den røde armé i 1921. Det ble gjeninnført med vanlig skjortekrage i 1935, endret tilbake til sitt opprinnelige snitt med ståkrage fra tsartida i 1943, og endelig avskaffet i 1965 da det ble erstattet med moderne jakker.

Den røde armés gymnasterka ble båret sammen med uniformsluer som høylue (skyggelue med rund pull), budjonovka (høy, spiss skyggelue) og pilotka (russisk båtlue) eller stålhjelm.

Også russiske politifolk, både i tsarveldet og i Sovjetunionen, brukte gymnasterka som sommeruniform fram til 1950-tallet.


Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kosovorotka, tradisjonell russerskjorte med lav krage og kort halslukning på skrå
  • Telnjasjka, stripete trøye for russiske marine- og elitesoldater

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]