Mordforsøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mordforsøk er en utført handling som kunne ha medført død for et menneske, men ikke gjorde det. Et forsøk på mord er ofte straffbart i seg selv, men definisjon og strafferamme kan variere mellom ulike jurisdiksjoner.

For at noen skal dømmes for mordforsøk, må retten finne det sannsynlig at meningen med handlingen var å drepe.[1][2] I stedet kan man innrømme eller dømmes for drapstrussel eller legemsbeskadigelse.[3]

I Norge er drapsforsøk straffbart på linje med drap etter Straffelovens § 233, jf. § 49.[4] Hvilken straff man får, kommer an på hvordan forsøket blir utført, men Høyesterett stadfestet i en dom fra 2011 - en straff på ni år i fengsel.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^
  2. ^
  3. ^ Oddleif Løset (20. februar 2016). «Mann sikta for valdtekt av ekskjærasten og drapsforsøk på faren hennar». «Far til kvinna måtte ha legehjelp etter hendinga. Sikta avviser at han meinte å drepe, men har forståing for at far til kvinna kan ha blitt skremd til å tru på truslane.
    – Han vedgår lekamsskading. Objektivt er det ikkje stor usemje om det som skjedde, men vi meiner politiet tek det for langt, seier Riple.»
     
  4. ^ «4de Kapitel. Forsøg. § 49». Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven). 
  5. ^ «Høyesterett skjerpet straff for overlagt drapsforsøk». 29. juni 2012.