Tannmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tannmåler
Tannmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Odontopera bidentata
Clerck, 1759
Norsk(e) navn: Tannmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Odontopera
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: - i Norge nord til Nordland
- i Europa

Tannmåler (Odontopera bidentata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kraftig bygde arten er grå med flikete vinger, og er ganske vanlig i Norge nord til Nordland. Den kan kjennes fra andre målere med flikete vinger på den relativt homogene (lite spraglete) grå fargen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 32 – 40 mm), ganske kraftig, grå måler med flikete vinger. Antennene er ganske lange, nær 2/3 så lange som forvingen, kraftige og ikke påfallende fjærformede. Forvingen har to mer eller mindre tydelige, mørke tverrstriper, det ytterste er tofarget, mørkt og lyst. Den ytterste stripen er temmelig rett, den innerste krum. Vingenes grunnfarge er nokså variabel og hos mørke individer er det vanskelig å se tverrstripene. Forvingen har også en oval, mørk flekk rundt midten. Bakvingen har en mørk tverrstripe, også denne med en oval, mørk flekk. Larven er spraglete, grå eller grønnlig, med spredte, korte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne vanlige arten lever i skog, heier og også i hager og parker. Larven kan finnes på mange ulike løvtrær og busker. De voksne målerne flyr om natten i mai – juni, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Tannmåleren finnes i Nord- og Mellom-Europa. I Norge er den vanlig nord til det sørlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]