Tankesmien Agenda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tankesmien Agenda
Agenda-seminar i 2015 hvor utenriksminister Børge Brende taler mens Marte Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland er tilhørere.
Offisielt navnTankesmien Agenda AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer913112245
Etablert9. desember 2013
HovedkontorOslo
LandNorge
StyrelederGeir Lippestad (2013), Anne-Grete Strøm-Erichsen (2020)[1]
Adm.dir.Trygve Svensson
Antall ansatte 15 (2018)
Nettstedtankesmienagenda.no (no)

Tankesmien Agenda er en norsk tankesmie etablert i 2014. Agenda er plassert i sentrum-venstre i norsk politikk.[2] Tarjei Skirbekk var prosjektleder for etablering av tankesmien etter stortingsvalget 2013 og frem til sommer 2014.[3] Agendas første daglige leder Marte Gerhardsen ledet smien i de fire første årene og ble i 2018 avløst av Trygve Svensson. Advokat Geir Lippestad er styreleder, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var medlem av styret.

Formål[rediger | rediger kilde]

Ifølge Tankesmien Agendas egen nettside skal organisasjonen være «en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.

Enkeltindividets frihet forutsetter et bærekraftig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjeller. Tankesmien Agenda skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger som fremmer et slikt samfunn.

Tankesmien Agenda er en møteplass for fremtidsrettet politisk nytenkning i hele landet, hvor samfunnsengasjerte mennesker fra politikk, akademia, organisasjonsliv, næringsliv og media kan bidra med ulike oppfatninger og perspektiver.»[4]

Målsetning og finansiering[rediger | rediger kilde]

Agenda er dels finansiert av LO, dels av industrilederen og milliardæren Trond Mohn.[5] Liv Signe Navarsete (Sp) var også involvert i arbeidet med opprettelsen av tankesmien.[6] Årsbudsjett for 2014 var vel 13 millioner kroner.

Tankesmiens uttalte mål er å utvikle politikk og analyser for sentrumvenstre i norsk politikk[7][8] (eller sosialdemokratisk ifølge Aftenposten).[6] Fokuset for utredningsvirksomheten er velferdsøkonomi, fordeling, arbeidsliv og internasjonal politikk.

Ansatte[rediger | rediger kilde]

Trygve Svensson overtok som leder i 2018 etter Marte Gerhardsen, som satt som leder i fire år. Svensson har bakgrunn som rådgiver for konsernsjef Eldar Sætre i Equinor, statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet og rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Andre ansatte i Agenda er Sigrun Aasland, som er fagsjef. Hun kommer fra stillingen som daglig leder for Damvad Norge og har bakgrunn fra Norfund, Pöyry Management Consulting og i Verdensbanken. Hannah Gitmark er fagansvarlig for arbeidsliv og økonomi. Hun kommer fra stillingen som politisk journalist i Dagsavisen, og har tidligere jobbet som journalist i Oppland Arbeiderblad. Thor Steinhovden er kommunikasjonssjef. Han har tidligere jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo, og det norske konsulatet i San Francisco. Sylo Taruku arbeider hovedsakelig innen fagområdene innvandring, integrering og populisme. Han har tidligere jobbet blant annet som rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, generalsekretær i NOAS, underdirektør i UDI og generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold).[9]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

I desember 2014 arrangerte Agenda besøk av den franske økonomen Thomas Piketty til Oslo. Foran en fullsatt sal i Universitetsaulaen, holdt Piketty et foredrag om sin bok Kapitalen i det 21. århundre.[10][11] I forbindelse med Pikettys besøk publiserte Agenda en kortfilm om ulikhet i Norge.

I 2017 arrangerte Agenda en kronikk-konkurranse med hvor temaet var «Hvilket offensivt politisk prosjekt bør Norge satse på de neste ti årene?». Audun Engh vant konkurransen med kronikken «Direktedemokrati i stedsutviklingen».[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/strom-erichsen-tilbake-i-politikken-blir-styreleder-i-agenda-1.1724229.
 2. ^ «Tankesmien Agenda – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 16. april 2017. 
 3. ^ «Tener meir enn LO-Gerd». Klassekampen. Besøkt 30. april 2020. 
 4. ^ Agenda, Tankesmien. «Om oss». tankesmienagenda.no (norsk). Arkivert fra originalen 20. august 2021. Besøkt 20. august 2021. 
 5. ^ «Får jobb i Agenda», side 8, Klassekampen 8. april 2014
 6. ^ a b «Lippestad skal lede sosialdemokratisk tenketank». Aftenposten. 4. desember 2013. Besøkt 16. april 2017. 
 7. ^ «Tenketank som blått instrument». Dagbladet.no (norsk). 31. mars 2014. Besøkt 16. april 2017. 
 8. ^ «En keiser i slåbrok». Dagbladet.no (norsk). 30. november 2013. Besøkt 16. april 2017. 
 9. ^ Akademisk Råd Arkivert 8. januar 2015 hos Wayback Machine. - Tankesmien Agenda. Besøkt 15. januar 2015.
 10. ^ «Piketty advarer Norge». Klassekampen. 13.12.2014. 
 11. ^ «Veldig fornøyd vertinne». Dagens Næringsliv. 13.12.2014. 
 12. ^ Audun Engh: Direktedemokrati i stedsutviklingen, www.agendamagasin.no, lastet ned 6. februar 2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]