Hopp til innhold

Tangerudbakken Borettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tangerudbakken Borettslag
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Prod.landNorge
Sendeår2009
Sesonger6
Lengdeca 50 (per episode)
SpråkNorsk
Bak kamera
ProdusentLinn Therese Amundsen
Kristian Westgaard
Fredrik Kvåle Dørum
Prod.selskapRubicon TV
Sending
Periode9. mars 20092018
TV-kanalTV Norge
Eksterne lenker
IMDb

Tangerudbakken Borettslag er en norsk dokumentarserie som gikk på TVNorge. Den handler om en liten gruppe utviklingshemmede som bor sammen i et borettslag på Stovner i Oslo. Det ble produsert seks sesonger. Dette inkluderer to spesialsesonger kalt Tangeruddampen (2013) og Jul i Tangerudbakken (2014).

Serien var en norsk versjon av svenske I en annan del av Köping som gikk på svensk TV fra 2007 til 2010.

Serien hadde høye seertall. Blant annet så hadde de to første sesongene et snitt på 213 000 og 343 000.[1]

Dette skjer i Tangerudbakken Borettslag i sesong 1

[rediger | rediger kilde]

Alle på Tangerudbakken er glade i sang og musikk.

Olav er fortelleren i serien og han ønsker seg en kjæreste. Han er glad i å sykle og liker veldig godt å se på fotball. Favorittlaget er Rosenborg.

Hege-Anette tar pianotimer hver uke og har gitt ut to diktsamlinger. Hun har en drøm om å bli sangstjerne og synge i Melodi Grand Prix. I første episode hører vi henne synge under Prøysenfestivalen i Hedmark. Her får hun også hilse på Anne Grete Preus. Hege-Anette er en stor fan av Alexander Rybak og Halvdan Sivertsen. Hun har rukket å reise mye rundt i verden og har vært i mange land sammen med moren sin. På kveldstid tar Hege-Anette ridetimer.

Cecilie er interessert i sminke og moter. Hun liker å ta seg godt ut og savner en kjæreste. Cecilie har fått et godt øye til Olav Grimdalen jr. De går ut på date sammen i sesong 2. Hun er en stor fan av serien Mot i brøstet og ser ofte på det sammen med Bjørn Terje.

Bjørn Terje jobber som vaktmester-assistent og han er veldig glad i mat. Han har lagt på seg litt for mye og begynner å trene på et treningssenter. Men det er ikke så enkelt å gå ned i vekt. Ellers er han mye sammen med kjæresten sin, Cecilie K., som han har vært sammen med i mange år.

Hans er aktiv med fotballtrening. Han er en stor fan av Kaptein Sabeltann og ser ofte på dvd med Sabeltann eller hører på platene hans. Han liker å være sjef og ta kommandoen.

Anne er glad i å strikke og perle. Hun er en stor fan av Abba og trives godt for seg selv i leiligheten sin. Hun reiser på turer til Sverige med moren sin på handletur. Hver søndag spiser hun også middag hjemme hos moren. Anne har slitt med en vond hånd og må ta en operasjon på sykehuset i episode 5. Hun trakk seg fra sesong 2, siden hun synes det ble for mye filming.

Dette skjer i Tangerudbakken Borettslag i sesong 2

[rediger | rediger kilde]

Anne har trukket seg fra serien, siden hun synes det ble for mye filming.

En av episodene handler om en reise med Berserk. Beboerne i Tangerudbakken er blitt gode venner med gutta i Berserk, etter at gutta ga prisen de vant for beste Dokusåpe, under Gullruten 2009, til Tangerudbakken. Sammen drar de på sjørøvertokt ut i Oslofjorden og de går på skattejakt på øyene. Så blir hele Tangerudbakken invitert på tur til Filippinene sammen med gutta i Berserk. Det er duket for en spennende tur for beboerne i Tangerudbakken borettslag.

Dette skjer i Tangerudbakken Borettslag i sesong 3

[rediger | rediger kilde]

Det har flyttet inn en ny beboer i Tangerudbakken Borettslag. Det er Hansine, eller Sigrun Iren, som hun også blir kalt. Hun er en fargerik dame og en kunstnersjel med mange sterke meninger om samfunnet og om det å være utviklingshemmet. Hansine har også tatt med seg to firbente venner inn i borettslaget, kaninen "Hansemann" og marsvinet "Ludde". Hun er glad i å male og har utstillinger hvor hun selger bildene sine. Hansine får med de andre beboerne på malingaktiviteter og det synes de er gøy. Hansine chatter mye på nettet med sin søster som bor i USA og i episode 3 arrangerer Hansine amerikansk pyjamasparty for de andre beboerne.

Olav er blitt arbeidsledig og koser seg hjemme foran TV-en. Han har en stor samling med videofilmer som han har samlet på i mange år og koser seg når han kan se en god film. Men etterhvert begynner han å kjede seg hjemme. Så drar han på et jobbintervju med moren og får ny jobb hos bilopphoggerfirmaet Brødrene London i Oslo.

Cecilie har begynt på datakurs og lærer seg hvordan hun skal skrive e-post og surfe på internett. Cecilie har fortsatt et godt øye til Olav, men de er bare venner. Hun er lei av singeltilværelsen og ønsker seg kjæreste, men alle de hun liker er dessverre opptatt. Cecilie, som har fått Hansine som nabo, går ofte på besøk for å kose med kaninen og marsvinet til Hansine. I episode 2 går Cecilie på dansekurs sammen med Olav og de lærer å danse rock'n'roll.

Hans har fått operert inn en pacemaker og har bodd hjemme hos mor Aashild en tid. Det liker Hans godt, og han blir litt bortskjemt, men når han blir bedre må han flytte tilbake til Tangerudbakken. Og alle i borettslaget har savnet Hans nå som han har vært borte. Hans må gå på kontroller på sykehuset og drar på Tøyenbadet med kompisen Bjørn Terje. Hans kommer også tilbake på jobben sin hos Fossheim Verksteder. I episode 3 drar Hans til Gran Canaria på helseferie.

Bjørn Terje jobber fortsatt på Lindeberg Servicesentral, der han har jobbet i 10 år. Her er det mye å gjøre særlig på vinteren og gatene mellom borettslagene må strøs, og Bjørn Terje sørger for at veiene er trygge å gå på. Ellers vasker han gulv sammen med kollegaen Bala. Bjørn Terje er fortsatt sammen med Cecilie K. og han drømmer om å dra til Baywatch sammen med kjæresten for de har sett alle episodene av Baywatch.

Hege-Anette er blitt med i Stovner bydelskor og stortrives med det. Sammen med koret drar hun rundt på alders- og sykehjem og synger for de gamle. Sammen med moren har Hege-Anette vært over store deler av verden, og nå planlegger hun en reise til Peru. Det blir en spennende reise til potetens hjemland. Her ser de på hvordan bønder lever i Peru med dyrking av blant annet mais og poteter. Høydepunktet på turen er besøk på Machu Picchu, et av verdens syv underverker.

Stab Sesong 1

[rediger | rediger kilde]
 • Produsent: Kristian Westgaard
 • Produksjonsleder: Fredrik Kvåle Dørum
 • Regi: Linn Amundsen & Gunhild Asting
 • Foto: Peter Ask og Linn Amundsen
 • Klipp: Kari Wåle og Morten Rørvig
 • Logger: Ritchie Cavander-Cole

Stab Sesong 2

[rediger | rediger kilde]
 • Produsent: Fredrik Kvåle Dørum
 • Regi: Linn Amundsen & Inger-Lill Persett
 • Foto: Linn Amundsen & Inger-Lill Persett
 • Klipp: Kari Wåle og Morten Rørvig
 • Logger: Ritchie Cavander-Cole og Silje Hvideberg Tobiassen

Den 2. april 2009 annonserte TV 2 at serien var blant de nominerte i kategorien beste dokusåpe til Gullruten 2009.[2] Prisen gikk til Berserk gjennom Nordvestpassasjen, men de valgte å gi prisen videre til gjengen i Tangerudbakken. Denne hendelsen og prisoverrekkelsen ble kåret til årets TV-øyeblikk under Gullruten 2010.

Serien har siden vunnet tre Gullrutepriser: årets TV-øyeblikk under Gullruten 2013 for Tangeruddampen, beste dokusåpe under Gullruten 2015 for juleserien Jul i Tangerudbakken og årets TV-øyeblikk under Gullruten 2018 for «Gratis Kong Håkon»[3]. Serien har ellers blitt nominert til Gullruten for beste dokusåpe i 2011, 2012 og 2018 og beste reality i 2013.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Kampanje - Seerne flokket til Tangerudbakken (15.9.2011)
 2. ^ (no) «De kan vinne «Gullruten»-pris». VG. 2. april 2009. Besøkt 2. april 2009. 
 3. ^ «GULLRUTEN 2018». nrk.no. 5. mai 2018. Besøkt 6. mai 2018. 


Autoritetsdata